Seceta a compromis mii de hectare de porumb în Gorj

Seceta prelungită din ultima vreme a compromis mii de hectare de cereale și legume în județul Gorj. Potrivit conducerii Direcției Agricole, 9.659 de hectare de porumb au fost afectate de secetă cu un grad de dăunare de peste 30%. Cele mai afectate comune sunt cele din sudul județului unde ploaia nu și-a prea făcut simțită prezența. Mai grav este că pentru a putea fi despăgubiți, agricultorii ar fi trebuit să aibă culturile asigurate ceea ce nu se întâmplă în județul Gorj.

Culturile de cereale din județul Gorj au fost serios afectate de secetă însă nu s-a impus încă stare de alertă, aşa cum s-a procedat în alte județe. Conducerea Direcției Agricole Gorj a declarat ieri că seceta a făcut prăpăd în comune ca Dănciulești, Țânțăreni și Plopșoru unde au căzut cantități foarte mici de ploaie în ultimele luni. Cultura de porumb este cea mai afectată. ”Avem 9.659 de hectare de porumb afectate din 62.000, la ovăz sunt afectate 130 de hectare din 3.352, la cartof avem 150 de hectare din 5.000, la fasole avem 25 de hectare din 108. Menționez că vorbim de suprafețe afectate cu un grad de dăunare de peste 30%. Cultura de floarea soarelui a fost afectată în întregime, 60 de hectare din 60”, a declarat Ion Popescu, directorul Direcției Agricole Gorj.

FĂRĂ ASIGURĂRI

Ceea ce este și mai grav pentru agricultorii gorjeni este faptul că nici măcar unul nu și-a asigurat culturile. În această situație nici nu vor putea fi despăgubiți. ”Ca să primească despăgubiri trebuie să fi avut culturile asigurate iar în Gorj nici măcar un hectar nu este asigurat. De altfel nu sunt nici firme dispuse să facă astfel de asigurări”, a adăugat Ion Popescu.

SECETĂ

Cele mai afectate comune sunt cele din sudul județului Gorj. Seceta a făcut prăpăd în Țânțăreni, Plopșoru, Dănciulești dar și comuna Bălești a fost serios afectată. Situația este cu atât mai gravă cu cât județul Gorj nu dispune de sisteme de irigații care ar putea ușura mult viața agricultorilor iar seceta nu ar mai crea probleme.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: