Sechestre, popriri şi conturi blocate pentru gorjenii rău-platnici

Zeci de gorjeni au rămas luna trecută fără casă, maşină şi le-au fost blocate conturile bancare pentru că au ignorat somaţiile Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj de a-şi plăti datoriile către bugetul de stat. Spre deosebire de DGFP, Direcţia de Taxe şi Impozite Târgu Jiu şi-a schimbat strategia. Pentru că bunurile confiscate nu se vând, municipalitatea încearcă să recupereze datoriile doar prin blocarea conturilor debitorilor.

Direcţia Finanţelor Publice Gorj a recurs în luna octombrie la toate măsurile de executare silită pentru a recupera datoriile de la oameni. În primul rând au fost blocate conturi şi au fost puse popriri pe veniturile salariale ale debitorilor. „Pentru recuperarea obligaţiilor bugetare restante, în luna octombrie au fost comunicate debitorilor 3.863 somaţii pentru o valoare a creanţelor de 42.000.000 de lei, au fost înfiinţate 633 popriri asupra disponibilităţilor din conturile bancare ale agenţilor economici pentru o valoare a creanţelor bugetare restante în sumă de 5.600.000 de lei şi de asemenea au fost înfiinţate alte 603 popriri pe veniturile terţilor pentru o valoare a creanţelor bugetare în sumă de 6.400.000 de lei”, a precizat Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al DGFP Gorj. O altă măsură aplicată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj în vederea recuperării creanţelor de la gorjeni a fost punerea de sechestre pe mai multe bunuri. „Au fost puse 12 sechestre pe maşini, apartamente şi terenuri”, a adăugat Luminiţa Penciu.

Direcţia de Taxe Locale nu mai pune sechestru pe bunuri

În ceea ce priveşte plata taxelor şi impozitelor locale, târgujienilor rău platnici nu li s-au mai confiscat bunuri. Conducerea Direcţiei de Impozite şi Taxe locale Târgu Jiu susţine că bunurile sechestrate îşi găsesc cu greu clienţi, de aceea instituţia a fost nevoită să-şi schimbe strategia de recuperare a debitelor. „Sunt cheltuieli mai mari dacă punem sechestru pe o maşină sau un apartament. Ne costă circa 2.000 de lei doar să dăm anunţuri în presă, plus evaluatorul, aşa că încercăm să-i determinăm pe oameni să-şi plătească datoriile înainte de a se ajunge la sechestre. În această perioadă trimitem somaţii celor care nu au respectat primul termen de plată respectiv 30 septembrie”, a precizat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din Târgu Jiu. 

O persoană fizică se poate alege cu conturile bancare blocate şi pentru o datorie de numai 10 lei dacă a depăşit termenul legal de plată.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: