Secretar de stat: În cazul CE Oltenia nu vorbim de concedieri masive

CE Oltenia nu va fi listată la bursă în 2016, din cauza pierderilor de anul trecut, iar reducerea de personal se va face pe cale naturală, sunt două anunțuri ale secretarului de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu, într-un interviu acordat pentru http://www.investenergy.ro. 

Secretarul de stat Corina Popescu a vorbit în interviu despre necesitatea restructurării CE Oltenia: „Compania trebuie restructurată, trebuie luate deciziile de închidere a ceea ce nu este viabil, să-şi definească o strategie de dezvoltare. În momentul în care listezi o companie pe bursă, aceasta trebuie să fie pregătită, să aibă o bună guvernanţă implementată. Trebuie să știe că anumite măsuri care se iau au un impact major asupra companiei. Un lucru este cert pentru noi: societăţile nu mai pot fi pusculița nimănui”.
Corina Popescu spune că restructurarea la CE Oltenia nu va implica disponibilizări masive, ci plecări naturale, adică prin pensionare sau la cerere. „E dureros…în cazul CE Oltenia, nu vorbim de disponibilizări majore, vor fi pe cale naturală. La Hunedoara este o problemă majoră, avem discuţii cu Banca Mondială pentru posibilitatea de a defini un proiect nou pentru Valea Jiului”.

Mix energetic, dar nu în actualele proporţii
Secretarul de stat Corina Popescu exclude o listare la bursă a Complexului Energetic Oltenia în acest an: „Deocamdată nu. Nu este posibil, suntem după un an cu pierderi”.
Viitorul sistemului energetic îl reprezintă mixul energetic, mai spune secretarul de stat. „Personal, văd în viitorul pe termen scurt și mediu combustibilul cărbune în mixul energetic al României. Nu la nivelul la care este astăzi, dar trebuie să rămână în mix. Din punctul meu de vedere, este foarte importantă securitatea energetică a României, independenţa sa energetică. Avem resursele noastre primare, să vedem cum reuşim să eficientizăm aceste sectoare. Sunt două sectoare în care investiţiile au fost minore în ultimii 20 de ani. Toată lumea mă întreabă dacă resursele vor rămâne în mix la proporţiile existente? Nu. Este un mix în care găsești cărbune, hidrocarburi – gaz și păcură, energie nucleară, hidro și regenerabilă. Nu vorbim despre procente, mi-aș dori să fie un rezultat al strategiei. Să le avem însă pe toate în mix, chiar cred că așa trebuie să fie”.
Pentru a se ajunge la mixul energetic, este necesară ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă. „Hidroelectrica o să iasă din insolvență, este un termen limită maxim - luna iunie 2016. Dacă o să reușească să iasă din insolvență mai devreme, ar fi posibilă o listare anul acesta. Dacă nu, în primul trimestru al anului 2017”, a spus Corina Popescu.

Vizualizări: 5,414

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: