Secretarul general adjunct în Ministerul Dezvoltării: „La Gorj este dezastru cu Zona Metropolitană“

Secretarul general adjunct al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Victor Banța, este nemulțumit de activitatea Zonei Metropolitane Târgu Jiu. Primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, ocupă funcția de președinte, iar fostul deputat PSD, Alin Văcaru, este director executiv.

Acesta a spus că județul Gorj a pierdut fonduri importante pentru că primarii localităților care fac parte din această structură nu s-au înțeles pe funcții: „O mare nemulțumire pe care o am este Zona Metropolitană Târgu Jiu, care a fost înființată înainte de conceperea Legii 246 a zonei metropolitane. Această lege a fost jalon în PNRR și a fost realizată de noi, la Ministerul Dezvoltării. 

La Gorj este dezastru cu Zona Metropolitană. A fost concepută pe baza legii vechii, fiind o asociație de dezvoltare intercomunitară. A fost structurată în dezechilibru, mai mult pe partea de vest. 

În iunie 2022 s-a generat Legea Zonelor Metropolitane și atunci statutul, regulamente și strategii care țin de această zonă trebuiau refăcute și reînscrisă la Judecătorie, la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, pentru că este o asociație de dezvoltare intercomunitară. (...) 

Din primăvara și până în septembrie-octombrie 2022, când a fost apelul II din componenta C10 din PNRR a trecut o perioadă, iar Zona Metropolitană Târgu Jiu s-a mișcat bine, astfel încât s-a înscris la JUdecătorie la momentul oportun înainte de a se deschide apelul II din PNRR, însă din cauza discuțiilor dintre primari nu au putut să ia decizia să-și înscrie zona cu organul executiv de conducere. Au înscris zona cu statut și AGA. Organul executiv înseamnă Comitet Director format din 3-5 persoane  și un copreședinte. S-a mers pe cinci persoane din care un președinte. Avocații au cerut să se înscrie la Judecătoria că zona este fără organul executiv de conducere și că nu poate luat decizii, astfel că există risc să nu poată atrage fonduri europene. Nu s-au înțeles primarii localităților din Zona Metropolitană pe funcții“.

Victor Banța a declarat, la o emisiune de la postul 1 Plus Tv, că Zona Metropolitană Târgu Jiu a ratat atragerea de fonduri importante pentru dezvoltarea transportului: „Și apelul II din PNRR s-a ratat. Zona Metropolitană era eligibilă pentru transport public în comun. 

Zona Metropolitană își putea constitui trasee de transport în comun. De data aceasta, pe PNRR nu mai exista limită de sumă și era pe principiul «Primul venit, primul servit». Zona Alba a primit 98 milioane de euro, Giurgiu, 78 milioane de euro. Exista posibilitatea să-și cumpere mijloace de transport verzi: microbuze electrice, autobuze electrice etc. Se puteau lua oricâte. Se organizau depouri la capete, iar pe traseu minimum o stație de încărcare. Acești bani s-au ratat. Erau bani ieftini, pentru că PNRR, în afara de consultanță finanțează tot, fără cofinanțare“.

Vizualizări: 3,388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: