Ședință a acționarilor CEO pentru Filiala Lignit. PLUS Decizie pentru centrala cu Alro

Acționarii Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, au fost convocați într-o Adunare Generală Extraordinară (AGA) de către conducerea societății pentru a dezbate și aproba planul de reorganizare a companiei prin divizare parțială și înființarea unui joint-venture cu Alro Slatina în vederea construirii unei noi centrale pe gaze naturale.

Planul de reorganizare propus de conducerea companiei are ca scop separarea operațiunilor de minerit de lignit de cele de producție de energie, prin divizarea parțială a acesteia. Astfel, se va înființa o nouă filială care se va ocupa exclusiv cu extracția minieră.

Pe lângă acest aspect, în AGA va fi discutată și aprobarea înființării unei noi companii, denumită CCGT Power Ișalnița SA, în parteneriat cu producătorul de aluminiu Alro Slatina. Noua companie va implementa proiectul de construire a unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural, având o putere instalată de 850 MW la Ișalnița. Înainte de înființare, se va decide asupra acordului acționarilor, care va cuprinde modalitatea de comercializare a energiei produse, precum și actul constitutiv al companiei.

Capitalul de pornire al noii companii va fi de 90.000 lei, iar Complexul Energetic Oltenia va deține 59,9% din acțiuni, în timp ce Alro Slatina va deține restul de 40,1%. Pentru a finanța proiectul centralei, capitalul companiei va fi ulterior majorat, iar Complexul Energetic Oltenia va contribui cu aport în natură, oferind terenuri și alte bunuri necesare investiției.

Decizia de a încheia un parteneriat cu Alro Slatina pentru construirea centralei pe gaz natural a fost luată în urma procedurii de selecție a investitorilor privați finalizată în luna octombrie 2022. Astfel, Alro Slatina a fost desemnată câștigătoare și va construi o centrală cu ciclu combinat pe gaz natural cu o capacitate de 850 MW la Ișalnița, care va înlocui blocurile 7 și 8 de 315 MW pe lignit de la Complexul Energetic Oltenia.

Vizualizări: 2,357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: