Şefi din minerit condamnaţi pentru moartea a cinci ortaci

Verdict al judecătorilor într-un dosar aflat pe rolul instanţelor de ani de zile, dosar care vizează moartea a cinci mineri din Valea Jiului într-o explozie din februarie 2011. Nenorocirea a avut loc în subteranul minei Uricani şi, la fel ca în cazul exploziei cu 13 morţi de la Petrila, a adus cu ea şi închiderea activităţii.

Dacă pentru explozia de la Petrila, sentinţa a fost pronunţată la Judecătoria Târgu Jiu şi a dus la condamnarea cu executare a foştilor şefi ai minei, în cazul nenorocirii de la Uricani foştii directori nu au mai făcut „greşeala” de a cere strămutarea judecăţii şi au încercat să îşi dovedească nevinovăţia la Judecătoria Petroşani.

Doi dintre inculpaţi, Aurelian Ciucă şi Florin Nicuşor Moga, au primit câte 4 ani de închisoare, executarea fiind înlocuită cu un termen de supraveghere de 7 ani. Alţi doi foşti şefi, Claudiu Butari şi Florinel Moldovan, au primit condamnări de 3,6 ani şi, respectiv, 3 ani, cu termene de supraveghere de câte 6,6 ani şi, respectiv, 6 ani. Împreună cu fosta Companie Naţională a Huilei, cei patru sunt obligaţi să achite şi despăgubiri sau daune de 900.000 de lei rudelor celor cinci mineri morţi. Cinci copii vor fi despăgubiţi fiecare cu câte 120.000 de lei, soţiile cu câte 70.000 de lei, iar unchiul uneia dintre victime va primi şi el 20.000 de lei. Sentinţa magistraţilor nu este una definitivă, putând fi contestată.

Vizualizări: 3,992

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: