Şeful Salvamont scrie o carte despre războinicii din Teleşti

Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Salvamont Gorj, se dedică la momentul de față unei cercetări despre războinicii din comuna sa natală, Telești. În fapt, șeful Salvamont lucrează la o carte despre bărbații care au participat la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, Războiul de Independență, Războiul din Balcani, Primul Război Mondial, Războiul din Ungaria, Războiul din Rusia și al Doilea Război Mondial. Până acum, Sabin Cornoiu a identificat peste 650 de săteni din Telești care au luat parte la bătăliile de pe front.

Şeful Serviciului Salvamont lucrează de un an și jumătate la o carte-documentar despre viața de sat și de front a bărbaților din Telești. ”Scriu orice informație pe care o descopăr despre oamenii din Telești care au fost pe front. Vorbim despre peste 650 de oameni din Telești care au participat la Revoluția lui Tudor, Războiul de Independență, Cele două Războaie Mondiale, Războiul din Rusia, Ungaria și Războiul din Balcani. Scriu despre ei cum au murit, ce erau de meserie, câți copii au avut, ce școli au terminat”, a declarat Sabin Cornoiu.

Documente de la Arhivele Militare din Pitești

Dat fiind faptul că este o carte document, apar tot timpul informaţii ceea ce determină întârzierea publicării ei. Cert este că Sabin Cornoiu a epuizat deja toate sursele de la arhiva militară din Piteşti şi Târgu Jiu. ”Preconizez că o voi finaliza până la sfârşitul anului. Trebuie să mărturisesc că este destul de greu pentru că orice informaţie care apare trebuie menţionată şi apar tot timpul date noi. Toţi cei care au văzut materialele până acum spun că este unicat”, a precizat Sabin Cornoiu.

Fotografii de epocă

Ideea scrierii unei astfel de cărți a pornit de la tabloul de pomenire a eroilor afișat la Biserica din Telești. Sabin Cornoiu a sesizat că acest tablou nu era complet așa că l-a refăcut și de aici a început nebunia. ”Am avut ocazia să discut cu ultimul veteran de război din Telești, a stat șapte ani pe front, trăiește și astăzi, are 102 ani. În carte sunt menționate și informații din jurnalele de război, fotografii de epocă, actele de naștere, note de constatare a împrejurărilor în care au murit pe front”, a mărturisit Soabin Cornoiu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: