Semnal de alarmă! Tinerii vor să plece din CE Oltenia

Peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia s-au interesat cum pot pleca din companie în acest an în schimbul plăţilor compensatorii. Nu vorbim doar despre mineri şi energeticieni care mai au un an sau doi până la pensie. Sunt şi salariaţi mai tineri care ar vrea să plece în baza ordonanţei care le asigură venit de completare şi plăţi compensatorii.

Chiar dacă nu a început perioada în care angajaţii pot să solicite plecarea din cadrul companiei energetice, prin cariere şi termocentrale, oamenii se interesează cum pot pleca acasă. Se întâmplă acest lucru din cauza salariilor care au rămas la acelaşi nivel ca şi acum cinci sau şase ani, spun sindicaliştii. „Vor pleca, în continuare, 200 de oameni, anul acesta. Deja, sunt peste 250 de oameni care vor depune cereri pentru plecări voluntare. Vor să plece tinerii din minerit. Sunt oameni tineri care vor să plece din sistem pentru că salariile nu mai sunt atractive comparativ cu alte firme”, a fost semnalul de alarmă tras de sindicalistul Constantin Creţan, de la Federaţia Energetica.

Îngrijorarea lui Creţan este confirmată şi de alţi sindicalişti. Aproape toţi au fost întrebaţi de mai mulţi angajaţi cum trebuie să procedeze în cazul plecărilor voluntare. „Din ce am discutat şi cu liderii din teritoriu, ar fi peste 200 care şi-au manifestat intenţia de a pleca. Nu s-a demarat acest proces, dar sunt mulţi oameni care întreabă când pot depune solicitări. La mine, la Rovinari, vreo cinci, şase m-au întrebat pe mine când se fac cereri să plece cu ordonanţă. Cunosc lideri de la Işalniţa, unde au venit vreo 50 de oameni care au întrebat. La nivelul companiei sunt peste 200 care s-au interesat când ar putea pleca”, a spus şi Constantin Mitrescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

 „Câştigă mai bine stând acasă”

Pe cei mai mulţi dintre ei i-ar tenta chiar plăţile compensatorii şi venitul de completare pe care îl asigură statul timp de doi ani. „Se ştie că e ultimul an când e în vigoare ordonanţa asta cu doi ani în care compania îţi asigură vechime, îţi dă plăţi compensatorii. Uniunea Europeană a anunţat că e ultimul an în care mai e valabilă ordonanţa asta. Să vedem dacă se va reuşi prelungirea acesteia măcar cu un an-doi. Sunt şi angajaţi care câştigă mai bine stând acasă doi ani decât la serviciu. Sumele pe care le iau ca plăţi compensatorii plus venitul lunar de completare, cu şomaj cu tot, dacă fac un calcul, iau peste 2.300 de lei pe lună şi le convine mai ales că mulţi dintre ei mai au puţin până la pensionare”, a mai spus Mitrescu.

Vizualizări: 10,846

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: