Semne bune Vaticanul n-are

Lăsați-i pe Nostradamus și Baba Vanga. Evident că au fost impostori, măcar prin faptul că, atunci când și-au făcut ei previziunile, nici Dumnezeu nu știa ce turnură vor lua lucrurile la decenii sau secole mai târziu, în istoria umanității. N-avem noi multe, dar suntem o specie imprevizibilă, nimic de zis. Vă dați seama pe ce planetă plictisitoare am trăi dacă toate previziunile vrăjitorilor nebuni s-ar îndeplini?

Dacă totuși credeți în semne, dacă nu călcați pe dungile dintre plăcile de gresie, dacă vă încălțați mereu începând cu piciorul drept și dacă nu vă întoarceți din drum nici dacă ați plecat să plătiți facturile, dar ați uitat portofelul acasă, atunci am vești proaste pentru voi. Îl știți pe papa Francisc, da? Băiat bun. Spală picioarele la cerșetori, ia oameni de pe stradă în mașina lui șmecheră, a impus o relaxare a atitudinii Bisericii Catolice față de căsătoriile gay, lucruri bune pentru care un șef de stat din ”populist” n-ar fi fost scos. Ei bine, papa Francisc a vrut să mai facă, ieri, un lucru bun: într-un gest tradițional la Vatican, un copil aflat în compania Papei a eliberat dintr-o colivie doi porumbei albi. Eliberarea simbolică a păsărilor care reprezintă pacea este, în sine, un gest cu parfum de superstiție. Se face atunci când Papa vrea să aducă pacea într-o zonă a lumii măcinată de conflicte sângeroase. De data asta, Papa se ruga pentru pace în Ucraina. Porumbeii ar fi trebuit să zboare și să se piardă în zare, așadar, ducând cu ei speranțele de liniște ale tuturor ucrainenilor. Bietele păsări n-au apucat, însă, să se îndepărteze prea mult. La scurt timp după ce au fost eliberați, porumbeii albi au fost atacați de câteva ciori. Nici unul nu a căzut, dar au zburat bezmetic în afara razei vizuale a celor prezenți, continuând să fie atacați din toate părțile cu lovituri feroce de cioc. Alfred Hitchcock a declarat că nu are nici o legătură cu întâmplarea.

E semn rău pentru ucraineni că porumbeii lor de pace au fost (cel mai probabil) uciși de ciori? Tot ce se poate. Dar e semn bun pentru ciori, dacă schimbăm un pic perspectiva, nu? Putem oare spune, păstrând simbolistica și supărând iar câteva ONG-uri sensibile, că nu va fi pace în Ucraina, în schimb biserica se va repoziționa și în privința rasismului (cel puțin a ăluia religios) practicat de la înființare? Oricum am interpreta, niște porumbei atacați de ciori nu mi se par semn chiar atât de rău. Până la urmă, și ciorile sunt păsări, nu văd de ce faptul că sunt negre le-ar face mai antipatice. Să zică mersi Papa de la Roma că n-a dat drumul la porumbei într-un cartier mărginaș din București sau Vaslui. Păsările ar fi fost imediat doborâte și mâncate pe loc de pensionarii fani ai lui Bear Grylls. Ăla da semn rău!

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: