Senatorul Ruşeţ renunţă la atribuţiile de lider sindical

Ion Ruşeţ a câştigat un post, de parlamentar, dar cedează altul, pe cel de lider sindical. Ieri acesta a cedat atribuţiile sale de preşedinte al Uniunii Sindicale „Mine-Energie“ Jilţ Turceni lui Adrian Marciuc, într-un cadru festiv. Senatorul a participat astfel la ultima şedinţă a Consiliului de Coordonare, unde a fost aprobată reţinerea a patru tichete de masă de la fiecare membru al sindicatului, contravaloarea miilor de tichete urmând să ajungă la rudele morţilor şi răniţilor minerilor de la Petrila.

Dat fiind că Ion Ruşeţ îşi va lua în primire postul de senator, a trebuit renunţe la funcţia de preşedinte de sindicat. La şedinţa Consiliului de Coordonare a USME Jilţ Turceni, Ruşeţ a renunţat la trei posturi pe care le ocupa, numind alte persoane în locul său.

Adrian Marciuc, noul preşedinte al USME Jilţ Turceni

Adrian Marciuc va fi preşedintele USME Jilţ Turceni începând cu 15 decembrie când Ruşeţ va merge la Senatul României unde îşi va desfăşura activitatea în următorii patru ani. „Începând cu data de 15 decembrie 2008, pe perioada în care activitatea preşedintelui USME Jilţ Turceni se desfăşoară în Senatul României, atribuţiile acestuia vor fi preluate de vicepreşedintele Adrian Marciuc“, se arată în decizia luată de Uniunea Sindicatelor.

Tot cu prilejul acestei şedinţe extraordinare s-a decis că Nicolae Pagnejer, secretar executiv al organizaţiei, va reprezenta sindicatul în Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul „Sport Club Minerul Jilţ Mătăsari“. De asemenea, Ion Morar, secretar general al USME va reprezenta sindicatul în AGA SC Sind Jilţ SRL. 

Sindicaliştii îl regretă pe Ruşeţ

La şedinţa prezidată de Ion Ruşeţ au participat membri de la cele şase sindicate afiliate la Uniunea Sindicatelor Mine Energie Jilţ Turceni. Fiecare dintre aceştia a venit la pupitru şi a spus câteva cuvinte despre noul preşedinte, Adrian Marciuc, dar şi despre fostul preşedinte, Ion Ruşeţ. Cei mai mulţi dintre ei şi-au exprimat regretul pentru plecarea lui Ruşeţ. Cei peste optzeci de sindicalişti prezenţi în sală l-au sprijinit pe Ruşeţ în campania electorală pentru câştigarea mandatului de senator. Aceştia i-au cerut acum senatorului să-i ajute să-şi rezolve problemele. 

Bani pentru familiile de la Petrila

La iniţiativa lui Ion Ruşeţ, membrii Consiliului de Coordonare al USME Jilţ Turceni au aprobat ca cei care fac parte din sindicat să primească în luna decembrie mai puţin cu patru tichete de masă, contravaloarea ajungând la cele 27 de familii ale răniţilor şi morţilor în explozia de la Petrila. „Propun ca, în luna decembrie, membrii sindicatului să dea câte patru tichete de masă, care să ajute familiile de la Petrila. Ni se poate întâmpla şi nouă şi trebuie să-i ajutăm. Va fi constituită o comisie compusă dintr-un membru al USME Jilţ Turceni, un responsabil desemnat de directorul general al Complexului Energetic Turceni şi un salvator desemnat de şeful de Staţie de Salvare Minieră Jilţ“, a declarat Ruşeţ. Senatorul Ruşeţ a precizat că va fi strânsă o sumă ce trece de 800 de milioane de lei vechi.        

Cabinete parlamentare în tot judeţul

Ion Ruşeţ va depune jurământul în Parlamentul României la începutul săptămânii viitoare. Acesta a declarat că doreşte înfiinţarea unor cabinete parlamentare în Târgu Jiu, Motru, Tismana şi probabil în Bumbeşti Jiu. Datorită sprijinului pe care oamenii din zona Jilţ l-au arătat pe 30 noiembrie, Ruşeţ a decis înfiinţarea unui cabinet parlamentar chiar în sediul Uniunii Sindicatelor Mine Energie Jilţ Turceni.

Locuitorii din localităţile de care răspunde senatorul Ruşeţ îşi vor putea spune păsurile şi propunerile chiar în localitatea lor printr-o modalitate inedită. Sindicalistul-politician a spus că încearcă să ajungă la o înţelegere cu primarii localităţilor, indiferent de culoarea politică, pentru a amplasa o cutie poştală chiar la sediul primăriei. Senatorul va prelua corespondenţa săptămânal şi va da răspuns în timp util, Ruşeţ având astfel toate şansele să nu se rupă de cei care l-au votat. Metoda este una inedită şi nu a mai fost aplicată până acum de niciunul dintre parlamentarii Gorjului.

Militaru şi Ruşeţ – parlamentarii minerilor

Fostul lider sindical intrat în politică poate să demonstreze în următorii patru ani că rămâne alături de cei care i-au dat votul în colegiul său. De mai bine de un deceniu de când este în fruntea mişcării sindicale din minerit, Ruşeţ a reuşit să îşi păstreze încrederea printre colegii săi, fiind votat şi reales în funcţii tot mai importante odată cu trecerea timpului. Pasul pe care îl face acum în politică, la nivel parlamentar, este cel mai mare din cariera sa, într-o situaţie similară aflându-se şi colegul său de partid şi de sindicat Severus Militaru, ales şi el pe listele PDL la alegerile din 30 noiembrie. Minerii au mai avut o experienţă relativ asemănătoare cu un alt fost lider sindical, Ilie Petrescu, votat de două ori senator pe lista PRM, acesta pierzându-şi acum mandatul pentru că nu a trecut de examenul uninominalului. Diferenţa între fostul senator şi Ion Ruşeţ este ca de la cer la pământ, fostul lider al USME Jilţ Turceni având acum şi şansa de a fi în partidul care va guverna România. Ortacii pe care i-a condus până acum îşi pun speranţele în prestaţia sa viitoare atunci când se gândesc la locurile lor de muncă, Ruşeţ şi Militaru, în principal, fiind nevoiţi să lupte de acum încolo pentru colegii lor dintr-o altă postură, una în care nu au mai evoluat şi în care au multe de învăţat.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: