Service-urile auto, aglomerate după prima ninsoare

Prima ninsoare le poate aduce șoferilor amenzi usturătoare și pot rămâne chiar și fără certificatul de înmatriculare dacă polițiștii Serviciului Rutier constată că aceștia nu au autoturismele echipate de iarnă. Vulcanizările sunt luate cu asalt în această perioadă de gorjenii care nu au apucat să-și schimbe anvelopele. Angajații vulcanizărilor sunt nevoiți să lucreze la foc continuu, iar șoferii așteaptă ore întregi până când mașinile lor sunt pregătite de iarnă.

Odată cu prima ninsoare au ieșit în stradă și polițiștii Serviciului Rutier care, pe lângă controalele „de rutină” pe care le fac șoferilor opriți în trafic, verifică acum și dacă aceștia au mașinile echipate de iarnă. „Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică. Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În cazul în care nu sunt respectate aceste prevederi, șoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare dar pot plăti și o amendă cuprinsă între 720și 1.600 de lei”, se arată într-un comunicat al IPJ Gorj.

Cât costă echiparea autoturismelor?

Decât să plătească aceste amenzi destul de mari, șoferii preferă să echipeze mașinile pentru sezonul rece. Pentru cei care au deja anvelopele din anii trecuți, înlocuirea acestora și echilibratul roților îi costă sub 200 de lei în funcție de tipul anvelopelor și a jantelor. „Foarte mulți șoferi vin în această perioadă să-și echipeze autoturismele de iarnă. Mulți trebuie să aștepte la coadă sau își fac programare și revin, deși e mai greu așa. Pentru schimbarea anvelopelor și echilibratul roților, dacă deja anvelopele sunt pe jante, costă între 50 și 200 de lei. Dacă trebuie să le punem pe jante costă ceva mai multe. Pentru cei care au cauciucurile din anii trecuți, nu se simte foarte rău la buzunar. E mai rău de cei care trebuie să le cumpere. Cele mai ieftine pleacă de la 100 de lei și ajung la ordinul miilor de lei. Majoritatea șoferilor le au de anul trecut sau le-au cumpărat second-hand”, a declarat reprezentantul unei vulcanizări din Târgu-Jiu.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: