Sfârleze cu fofeze, la Schela

Încă o societate intenţionează să investească în realizarea unui parc eolian la Schela. Aceasta este a treia scrisoare de intenţie care soseşte la Consiliul Judeţean Gorj. Este vorba despre o firmă al cărei administrator este italian şi intenţionează să realizeze investiţia din fonduri proprii, iar administraţia publică să ofere o garanţie în baza căreia societatea va accesa credit bancar.

Intenţia este una bună, însă până şi primarul Aristide Şerbănescu este sceptic şi consideră că ar fi prea frumos ca să fie adevărat. Despre eolienele de la Schela se vorbeşte de multă vreme, însă până acum totul s-a dovedit a fi nu elice-n vânt, ci vorbe-n vânt.

60 de eoliene ar aduce bani frumoşi

O nouă firmă a ofertat autorităţile judeţene, iar intenţia ar scoate Schela din sărăcie.  Zona pe care s-ar putea amplasa turbinele este situată la graniţa cu judeţul Hunedoara, în pasul Vâlcan. Aici ar putea fi amplasate 60 de turbine eoliene a 3 MW, iar Consiliul Local Schela ar putea percepe un impozit anual de 18.000 de euro pentru o turbină, spune primarul Aristide Şerbănescu.”Pe mine m-ar bucura să se dezvolte investiţia pentru că ar fi de mare interes comunităţii. Am aduce bani la bugetul local. N-am mai depinde de bugetul de stat, însă sunt cam sceptic”, a declarat Şerbănescu. Scepticismul vine şi din faptul că proiectul este unul extrem de atractiv şi ar fi prea frumos, ca să fie adevărat.

Garanţia cu probleme

Firma respectivă vine cu finanţare proprie însă autorităţile locale trebuie să vină cu o garanţie pentru creditul accesat la bancă. Şerbănescu a declarat că el nu poate pune garanţie decât terenul pe care se pot amplasa turbinele, respectiv 85 ha de teren.

Respectivul teren poate fi dat firmei cu titlu gratuit, în ideea că terenul de sub eoliene poate fi folosit şi pentru păşunat. Primarul din Schela a declarat că reprezentanţii firmei au promis că, de la data semnării contractului, în 20 de zile sunt dispuşi să înceapă investiţia. În acest moment, se poată discuţii pentru a se stabili modul în care s-ar putea încheia parteneriatul. Garanţia este însă cea care dă bătăi de cap autorităţilor locale. ”Ar trebui să girăm şi noi pentru că toată finanţarea o fac ei şi pentru infrastructura până acolo şi investiţia în sine, dar noi ar trebui să garantăm şi noi cu ceva, ori eu sunt prea sărac să depun garanţii, în afară de 85 ha care sunt proprietate privată a Consiliului Local  care se află în zona pe care ei vor să dezvolte investiţia. Aşteptăm acum”, a declarat Şerbănescu.

Intenţii bune, soluţii puţine

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, instituţie ofertată de firma italiană, a precizat că intenţia este bună, însă se încearcă găsirea unei soluţii pentru realizarea unui parteneriat public-privat. ”Avem o ofertă de la o firmă care vrea să facă acest proiect. În scrisoarea de intenţie este vorba despre o garanţie pe care trebuie să o asigure autorităţile locale cu privire la acoperirea creditelor pe care le vor ei. Pot să cumpere terenul şi să gireze cu terenul şi astfel pot garanta cu terenul şi cu parteneriatul public-privat”, a declarat Ion Călinoiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj  a mai precizat că societatea respectivă s-a oferit chiar să asigure infrastructura, pe lângă investiţia propriu zisă. Deocamdată autorităţile judeţene nu au dat un răspuns clar ofertei depuse de firma italiană, la sfârşitul lunii trecute. Rămâne de văzut dacă măreţul proiect va fi pus în practică, sau povestea rămâne doar un basm cu sfârleze şi fofeze.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: