Şi-a angajat soţia la primărie şi riscă mandatul de primar

Un primar din Gorj riscă să îşi piardă mandatul, după ce Agenţia Naţională pentru Integritate a constatat că în 2008, la puţin timp după ce a fost ales, şi-a angajat soţia consilier. În replică, primarul Dumitru Cornea din Albeni susţine că soţia sa este inginer la Registrul Agricol, funcţie pentru care a dat concurs. „Nu era să-i spun că ea nu poate participa la concurs”, a declarat Dumitru Cornea, decis să  conteste în instanţă decizia ANI. Agenţia a constatat că Afrodita Cornea a fost angajată în decembrie 2008 consilier, contractul de muncă fiind semnat de soţ. Dacă ANI are dreptate, Afrodita Cornea va restitui salariile primite din 2008 încoace.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat „încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Dumitru Victora Cornea, primarul comunei Albeni”, care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier personal. S-a constatat că Dumitru Cornea a semnat, în calitate de primar, atât dispoziția de numire în funcţie, cât şi contractul individual de muncă al Afroditei Cornea, soţia sa.

Primarul a încălcat astfel Legea 161 din 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. „La data de 20.06.2008, a fost validat mandatul lui Cornea Victora Dumitru, de Primar al Comunei Albeni, Judeţul Gorj. La data de 29.12.2008, Afrodita Cornea Victora , soţia acestuia, a fost numită în funcţia de consilier în cadrul Primăriei Comunei Albeni. Atât dispoziţia de numire în funcţie, cât şi contractul individual de muncă al acesteia, au fost semnate de Cornea Victora Dumitru, în calitatea sa de Primar al Comunei Albeni. Folosul material constă în veniturile salariale obţinute de către Cornea Victora Afrodita Carmen, în perioada deţinerii funcţiei de consilier în cadrul Primăriei Albeni (29.12.2008 – prezent)”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul ANI.

Soţia primarului a dat concurs pe post

Primarul de la Albeni dezminte acuzaţiile aduse de ANI, spunând că soţia sa deţine funcţia de inginer la Registrul Agricol şi nu cea de consilier personal. „Soţia mea nu este consilierul meu, ci este angajată la Registrul Agricol. A ocupat postul legal, prin concurs, fiind de profesie inginer agronom. Am scos la concurs postul de inginer de la Registrul Agricol, am publicat concursul în ziar şi nu era să-i spun că ea nu poate participa la concurs”, a declarat Dumitru Cornea. Acesta a mai precizat că va apela la instanţele de judecată în cazul în care va primi vreo hotărâre de incompatibilitate sau de conflict de interese. ”Dacă cineva va semna vreo hotărâre de incompatibilitate sau de conflict de interese normal că o ne judecăm”, spune Cornea. Potrivit legii, primarii nu au voie să emită acte administrative sau dispoziţii, în exercitarea funcţiei, care să producă foloase materiale pentru rudele sale de gradul I.           

SANCŢIUNE

„Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”, se menţionează în comunicatul ANI.

PRECEDENTE

Dumitru Cornea nu este singurul primar din Gorj care intră conflict cu ANI. Şi primarul comunei Câlnic, Dumitru Vulpe, se judecă cu Agenţia Naţională de Integritate, după ce s-a constatat că a deţinut simultan funcţia de primar şi cea de administrator la două societăţi comerciale. Vulpe riscă să-şi piardă funcţia de primar după ce a pierdut procesul la Curtea de Apel Craiova. Decizia poate fi atacată însă cu recurs. Un alt primar este Sorin Bucurescu din Slivileşti, care, potrivit ANI, nu poate să justifice o parte din averea declarată.

Vizualizări: 1,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: