Şi-au sacrificat animalele, dar nu au primit despăgubirile

Gorjenii sunt nevoiţi să sacrifice animalele care au boli transmisibile, iar statul îi despăgubeşte pentru asta. Pentru prima data în ultimii ani, despăgubirile au întârziat mai mult de şase luni, fapt ce i-a nemulţumit pe fermieri.

Direcţia Sanitară Veterinară Gorj nu şi-a onorat promisiunile făcute proprietarilor de animale diagnosticate cu rabie. Printre cei care aşteaptă să fie despăgubiţi se află şi Nicolae Vâlceanu, un gorjean din comuna Godineşti, al cărui cal a fost depistat cu rabie în luna iulie a anului trecut. Acesta spune că are nevoie de bani întrucât se apropie campania de primăvară şi nu are posibilitatea de a-şi cumpăra un alt animal. „De vara trecută, cei de la Direcţia Veterinară îmi tot promit că îmi vor da bani pentru a-mi cumpăra alt cal. Încep muncile şi nu pot face nimic la câmp, nu pot nici măcar să-mi aduc un lemn din pădure pentru că nu am cal la căruţă. În plus, cheltuiesc foarte mulţi bani cu drumurile la Tismana pentru a verifica dacă mi-au intrat banii în cont. Am fost nevoit să adun ceva bani ca să-mi fac un cont, iar acum îl am degeaba. De aproape o jumătate de an, merg în permanenţă să-mi verific contul şi de fiecare dată mă întorc acasă cu mâna goală”, a declarat Nicolae Vâlceanu.

Promisiuni pentru luna martie

Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Veterinare Gorj, spune că este pentru prima dată când proprietarii de animale nu şi-au primit despăgubirile la timp. „În general, după 30 de zile de la solicitare veneau banii. Anul trecut în trimestrul IV a fost o sincopă. Banii au fost cheltuiţi în primele trei trimestre, iar pe trimestrul IV nu au mai fost alocate alte sume. Imediat, după 10 ianuarie, noi am solicitat banii de la Autoritatea Naţională şi sperăm că până la sfârşitul lunii februarie, cel mai târziu la începutul lunii martie să putem face plăţile. Pentru cal vom plăti 1500 de lei”, a declarat Ion Iliuţă.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: