Silită de medici să-şi părăsească mama bolnavă

Scandal monstruos ieri la Comisia Județeană de Evaluare a Persoanelor cu Handicap. O femeie din Bumbești Pițic le-a reproșat medicilor care fac parte din comisie că i-au evaluat necorespunzător mama de 74 de ani şi bătrâna ar fi pierdut gradul de handicap ce îi aducea un venit lunar de 293 lei. Drept urmare, fiica a pierdut și ea indemnizația de îngrijitor de 530 de lei lunar. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj spun însă că femeia a suferit un accident vascular și potrivit noilor norme legislative, accidentul vascular este considerat boală și nu mai conferă grad de handicap. Cu toate acestea, femeia este paralizată la pat, fără posibilitatea de a se putea îngriji singură.

Ileana Olescu s-a prezentat ieri în fața comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap nemulțumită fiind de faptul că mama ei, Aurica Ciungu de 74 de ani, a fost diagnosticată cu accident vascular deși femeia este imobilizată la pat. ”Mama mea nu se mișcă, nu mănâncă singură, e o legumă. Săptămâna aceasta am fost informată că nu mai primește indemnizație nici ea, nici eu ca însoțitor pentru că a fost diagnosticată cu accident vascular. Nu se poate așa ceva, eu cu banii ăștia aveam grijă de trei copii și acum ce fac, serviciu nu am, eu nu mai pot avea grijă de ea”, a declarat Ileana Olescu.

Îi dă mâncare cu linguriţa

Femeia spune că trei ani la rând a avut grijă de bătrână pentru că primea acești bani fiind încadrată la handicap de gradul I. Acum este practic imposibil să mai facă acest lucru fiind nevoită să-și caute de muncă. I-a amenințat pe medici că o va abandona în spital pentru că nu mai poate avea grijă de ea. ”Mie îmi trebuie zilnic pentru ea doi pamperşi, e ca un copil mic, îi dau să mănânce cu lingurița, este incredibil ce se întâmplă. O să o las aici, eu nu mai pot să o iau acasă. În condițiile astea trebuie să îmi caut serviciu și asta e”, a precizat Ileana Olescu.  

Ridică din umeri

Reprezentanții DGASPC Gorj spun că în acest caz nu mai e nimic de făcut și au sfătuit-o pe femeie să facă contestație faţă de decizia Comisiei Județene de Evaluare a Persoanelor cu Handicap. ”Toate persoanele cu dizabilități trebuie să se adreseze comisiei județene de evaluare. Dacă acestea sunt nemulțumite de evaluările făcute pot contesta în termen de 30 de zile decizia comisiei. Din păcate, femeia respectivă are trecut la diagnostic accident vascular și potrivit noului ordin al ministrului accidentul vascular nu se mai încadrează în grad de handicap, ci boală. La nivelul întregii țări sunt mii de oameni în această situație. Cert este că nu va mai primi grad de handicap în baza acestui diagnostic”, a declarat Mircea Andrei, directorul general adjunct al Direcției Persoanelor cu Handicap. 

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: