Ministrul Culturii, în vizită la operele lui Brâncuşi. Vezi ce promisiuni a făcut!

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a făcut o scurtă vizită în municipiul Târgu Jiu, fiind în trecere spre Severin. Acesta s-a întâlnit cu autoritățile locale și cu oameni de cultură gorjeni, a vizitat operele lui Constantin Brâncuși și a discutat cu aceștia despre demersurile făcute de Ministerul Culturii în vederea înscrierii operelor pe lista UNESCO și a promis că va aloca fonduri pentru reabilitarea acestora. Pregătirea dosarului pentru UNESCO va fi gata într-un an și jumătate, în timp ce reabilitarea operelor de la Târgu Jiu va începe în această primăvară.

În drumul său spre Drobete Turnu Severin, unde a avut loc o întâlnire cu toți directorii direcțiilor de cultură, ministrul Kelemen Hunor a poposit preț de câteva ore și la Târgu Jiu. Acesta a fost așteptat la Coloana Infinitului de primarul Florin Cârciumaru, artistul plastic Mihai Ţopescu, directorul Centrului Brâncuşi Ovidiu Popescu, precum și de prefectul județului Gorj, Liviu Andrei. Iniţiativa a aparţinut directorului Direcției Județene de Cultură Gorj, Pompiliu Ciolacu.

Brâncuşi, în UNESCO

Ministrul Culturii a anunțat că procedurile pentru întocmirea dosarului pentru înscrierea operelor lui Constantin Brâncuși pe lista UNESCO au demarat, fiind vorba de criterii stricte. În acest sens s-au constituit două grupuri de lucru atât la București, cât și la Târgu Jiu. Este un prim pas, iar într-un an și jumătate dosarul va fi gata. ”Vorbim despre înscrierea pe lista UNESCO și eu din acest punct de vedere am făcut primul pas. Avem un grup de lucru din partea Ministerului Culturii, sunt și colegii de la consiliul local și urmează să propunem un protocol domnului primar, în care vom stabili exact cine ce contribuție are și cu ce contribuție financiară va contribui la pregătirea dosarului. Colegul nostru de la Institutul Național al Patrimoniului a fost la Paris împreună cu directorul Ovidiu Popescu, unde au discutat care sunt perspectivele înscrierii pe lista UNESCO. Acesta este scopul vizitei, că trebuie să stabilim câteva detalii. După calculele noaste cam un an și jumătate maxim va dura pregătirea dosarului pentru că este un lucru complex, mai ales planul de management al monumentelor. Acest lucru trebuie foarte bine pregătit, dar important este că dorința noastră este comună și este foarte fermă”, spune ministrul Kelemen Hunor.

Sprijin pentru reabilitarea operelor

Ministrul a mers și în Parcul Central, unde a vizitat Poarta Sărutului și Masa Tăcerii.  Acesta a asigurat autoritățile locale că va acorda tot sprijinul necesar pentru ca operele să intre într-un amplu proces de reabilitare. ”Așa cum am făcut acest lucru și în trecut în 1998, 1999 și 2000, vă aduceți aminte tot circul în jurul Coloanei și cum am realizat să finalizăm lucrările în timpul lui Ion Caramitru, așa ne vom implica în continuare în tot ce înseamnă Brâncuși și opera lui Brâncuși la Târgu Jiu și nu numai. La Poarta Sărutului avem dosarul în analiză la Comisia Națională, care va avea prima ședință în formula nouă săptămâna viitoare la București, iar pentru Coloana Infinitului deja am semnat eu avizul săptămâna trecută. Începem lucrările”, susține Kelemen Hunor.

Primarul Florin Cârciumaru s-a declarat mulţumit de vizita ministrului şi de promisiunile făcute de acesta. „Eu mă bucur că domnul ministru ne-a făcut o vizită și mă bucur și mai mult de promisiunile făcute, de a ne ajuta în demersurile făcute de primărie pentru restaurarea Coloanei Infinitului, pentru reparațiile necesare la Poarta Sărutului și mai ales pentru susținerea de care avem nevoie în înscrierea Ansamblului pe lista UNESCO“, a spus Cârciumaru.

PROMOVARE

Cât despre modul în care sunt promovate operele de la Târgu Jiu ale lui Brâncuși, ministrul Culturii a declarat că este important ca și autoritățile centrale să se implice. ”Tot timpul se poate face mult mai mult, dar eu cred că pe lângă autoritățile locale, și autoritățile centrale, fiind vorba de Brâncuși, trebuie să se implice în promovarea operelor. Ministerul Culturii va fi alături de fiecare om care are de gând să pună în valoare opera lui Brâncuși”, mai declară Hunor.

” O să cerem sprijin și pentru a moderniza Calea Eroilor. Îmi doresc din tot sufletul să modernizăm Calea Eroilor astfel încât strada respectivă să devină o cale pietonală, o cale de promenadă”

 Florin Cârciumaru, primar Târgu Jiu

”Sper ca operele lui Brâncuși să fie bine conservate în așa fel încât toți turiștii care vin aici să se bucure de aceste opere, să le vadă. Mai avem și turismul monahal, mai avem și Rânca su Transalpina, înseamnă că suntem bogaţi”

 Liviu Andrei, prefect

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: