Simulare: Orașul Novaci, lovit de inundații. Oameni salvați cu șenilata

Paza bună trece primejdia rea! Este principiul după care s-au ghidat autoritățile de la Novaci și salvatorii din Gorj care au organizat, miercuri, un exercițiu de amploare în caz de inundații. Zeci de pompieri, salvamontiști, jandarmi și drumari au luat parte la simulare.

Exercițiul a fost organizat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din Novaci și de autoritățile din Novaci. Desfășurarea de forțe a fost chiar în centrul orașului, lângă biserică. Potrivit scenariului, râul Gilort s-a umflat și a ieșit din matcă, a rupt digul de protecție și a inundat gospodării, instituții și toată zona centrală. Mai multe persoane au fost prinse de viitură și a fost nevoie de intervenții spectaculoase pentru ca acestea să fie recuperate.

„Avem două persoane surprinse de viitură. S-au adăpostit sub pod. Una dintre ele este rănită mai grav și va fi adusă cu targa la suprafață. Salvarea se va face pe tiroliană”, a transmis Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

Salvatorii se pregătesc pentru situații reale după ce, în 2014, au fost nevoiți să scoată oameni și bunuri din puhoaie. „Noi am acționat și în situații reale. Acum știm ce ar fi trebuit să facem atunci chiar dacă și acele misiuni au fost încununate de succes. Salvatorii noștri sunt specializați și în salvări acvatice. Ne-am dotat continuu și avem echipamente noi, moderne pentru a putea acționa rapid”, a mai spus Cornoiu.

Șenilata pe apă

Au fost evacuate mai multe persoane, iar o alta a rămas blocată pe o insulă formată în mijlocul râului. Ea a fost recuperată de drumari care au intervenit cu autoșenilata folosită în fiecare iarnă pe drumurile blocate din nămeți. „Este o intervenție în premieră pentru noi. Această autospecială poate interveni în cele mai greu accesibile locuri, poate merge pe zăpadă, nămol, nisip, pietriș, chiar și pe apă, de altfel poate urca și pante foarte abrupte și are o capacitate de transport de pana la 16 persoane. CNAIR deține 7 astfel de autoșenilate, fiind distribuite la Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri”, a transmis Cristi Tudor, reprezentantul Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu.

Oamenii din zonă sunt în alertă mai ales că sunt câteva râuri din Gorj sub cod portocaliu de inundații. „Și noi și oamenii suntem în alertă. Sperăm să nu fim nevoiți să trecem printr-o situație reală, dar cred că am face față unei astfel de situații. Ne rugăm totuși să nu se întâmple. Nu am ales această zonă întâmplător. Aici, știți bine, că au fost inundații în 2014 și localnicii sunt îngrijorați”, a spus primarul din Novaci, Dumitru Leuștean.

La exercițiu au mai luat parte voluntari de la Crucea Roșie, pompierii care au stins un incendiu izbucnit la o fabrică din apropiere, în urma unui scurt circuit și au scos apa din sediul Finanțelor din Novaci, angajați de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj care au pus zeci de saci plini cu nisip pe marginea râului Gilort, jandarmi și autorități locale și județene.

Galerie foto





Vizualizări: 1,172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: