Sindicalist CE Oltenia: Oamenii sunt trimiși în ceață când sunt dați afară

Concedierile anunțate la Complexul Energetic Oltenia stârnesc deja nemulțumiri în rândul salariaților. Planează multe incertitudini asupra acestei decizii și încă nu se știe cine va pleca acasă și cu câți bani în buzunar. Unii angajați aflați în prag de pensionare se tem că vor fi trimiși în „ceață”.

Vasile Tivig lucrează în cadrul Complexului Energetic Oltenia de trei decenii. În ciuda efortului și a vechimii la locul de muncă, salariul său nu depășește 3.000 de lei. „Eu primesc undeva la 3.000 de lei în condițiile în care lucrez sâmbete și duminici. 3.000 de lei cu sporuri și de toate. Altfel, am fi cu 2.500 de lei. Sunt încadrat ca lăcătuș mecanic, la bandă, am 30 de ani vechime. Sunt colegi care câștigă mult mai puțin. Și sub 2.000 de lei. Atât de importanți suntem noi pentru această societate”, a spus Vasile Tivig, angajat al companiei, la Gorj TV.

Deși s-a stabilit că toți cei aproximativ 800 de angajați care vor fi dați afară în acest an vor primi salarii compensatorii, nu se știe exact cu ce sumă vor pleca oamenii din câmpul muncii. De la unul până la 11 salarii, dar nimeni nu știe să spună concret suma exactă pe care o vor primi în mână cei care urmează să fie disponibilizați.

Cei mai mulți dintre cei care se vor regăsi pe lista de concedieri sunt angajați care mai au câteva luni sau cel mult doi ani până când vor ieși la pensie. „Că hotărăsc niște lideri corupți, să trimitem acasă oamenii cu trei sau șase salarii. Ce înseamnă? 3.400 ori 3? Unde duci omul ăla? În sărăcie? Chiar dacă se apropie de pensionare, omul acela este trimis în ceață când e dat afară. Se va duce la Casa de Pensii și va vedea că, pe o anumită perioadă, nu i s-au plătit acei bani la asigurări și nu va ieși la pensie”, a declarat Nicu Bunoaica, lider de sindicat la Cariera Lupoaia.

Protestatarii din Piața Prefecturii nu au de gând să renunțe la acțiunea începută în urmă cu câteva săptămâni și speră să convingă parlamentarii să aprobe Legea Pensiilor cu modificările cerute de ei și, astfel, toți minerii și energeticienii companiei să fie încadrați la condiții deosebite de muncă și să poată ieși mai devreme la pensie. 

Vizualizări: 2,277

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: