Sindicalist: Va fi o bombă socială

Problema socială în Gorj va fi una explozivă, dramatică. Va fi o bombă socială! Este declarația făcută de un sindicalist vocal din cadrul Termocentralei Rovinari. Manu Tomescu s-a declarat îngrijorat de soarta Complexului Energetic Oltenia și a oamenilor care lucrează în companie.

Sindicalistul a declarat că nu are de gând să renunțe la protestul din Piața Prefecturii și va milita, în continuare, pentru reducerea vârstei de pensionare. Problema i-a expus-o deja și lui Rareș Bogdan, lider al PNL: “O să facem acțiuni sindicale pe toate fronturile. O să pichetăm în Piață, o să avem dialog cu toți factorii de decizie care să ne ajute să reducem vârsta de pensionare în minerit și energie. După întâlnirile cu parlamentarii de Gorj, am înțeles că, până la urmă, cheia este în mâna Guvernului, a partidelor, a parlamentarilor care formează arcul guvernamental. Am hotărât să mergem la domnul Rareș Bogdan. I-am expus toate motivele, tot istoricul acestui proiect. Dumnealui i-a sunat pe ministrul Energiei, ministrul Muncii, pe domnul prim-ministru”.

Manu Tomescu a adăugat că, dacă va fi redusă vârsta de pensionare pentru cei care lucrează în producție, impactul bugetar va fi în jurul a 40 de milioane de euro. Liderul de sindicat a atras atenția că, oricum, „va fi un genocid social” dacă nu va fi modificată Legea Pensiilor în favoarea minerilor și energeticienilor.

„Concluzia a fost că dacă va trece acest proiect, până la urmă, se va rezolva o problemă socială, dar și economică. Impactul bugetar pentru plata contribuțiilor ca minerii și energeticienii să fie trecuți la condiții speciale de muncă ar fi undeva la 43 de milioane de euro. Noi am spus răspicat că este dovada că aceste 43 de milioane de euro ne-au fost furate să se facă reduceri de costuri cu acest drept al nostru, să se plătească tot felul de taxe. Compania se angajează să plătească la opt milioane de certificate de carbon numai pe anul care vine, asta însemnând mai mult de 400 de milioane de euro. I-am mai explicat domnului primvicepreședinte al PNL că problema socială în Gorj va fi una explozivă, una dramatică. I-am spus despre acest genocid social care s-ar întâmpla aici dacă acești mineri și energeticieni nu vor avea condiții de pensionare după ce se va stabili ce se va întâmpla cu această companie. De fapt, s-a și hotărât sfârșitul nostru. În Gorj, va fi o bombă socială”, a mai spus liderul de sindicat Manu Tomescu, la Tele3.

Vizualizări: 3,538

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: