Sindicalist din CE Oltenia, despre lipsa fronturilor: Te bagi în subteran cu excavatorul?

Exproprierile care nu s-au făcut la timp și lipsa fronturilor de lucru, dar și blocajele din unele cariere miniere ar putea pune în pericol stocurile de cărbune pentru sezonul rece. Un sindicalist din compania energetică a întărit ideea că extinderile de perimetre, care au întârziat, ar putea avea efecte nedorite. "Te bagi în subteran cu excavatorul?", s-a întrebat Nelu Roșca, de la Cariera Roșiuța.

"Lucrurile sunt delicate. Sunt perioade foarte mari în care nu s-au soluționat exproprierile. Vorbim de extinderea acestor perimetre miniere ca sa respecte excavarea. Terenurile care sunt pentru extindere e clar ca sunt la prima treapta si dacă nu înaintezi cu prima treapta, te bagi în subteran să lucrezi cu excavatorul? Și atunci blochezi excavatorul, crește riscul de accidente tehnice și umane. Exemplul de la Vâlcea. Tot din cauza asta s-a întâmplat. A răspuns cineva acolo? I-a durut în paișpe!", a declarat Nelu Roșca, liderul Sindicatului Liber din Cariera Roșiuța.

Cât privește cărbunele scos de la Roșiuța, aici nu sunt probleme. Dimpotrivă. Utilajele au stat pe dreapta pentru că nu ar fi avut unde să mai depoziteze lignitul, depozitul fiind plin.

"Cariera Roșiuța are stoc de 80 de mii cu extindere spre 100 de mii de tone. Au fost momente când a trebuit să oprim utilajele tocmai pentru că nu aveam unde să depozităm carbunele. În celelalte perimetre sunt blocaje de perimetre, lipsa de materiale, lipsa de personal", a mai atras atenția Roșca, într-o emisiune la Radio Infinit.

Cu îngrijorare este privită situația de la Cariera Roșia. Aici, activitatea a fost sistată aproape două luni, iar fronturile și utilajele nu au putut fi puse în siguranță. Nu e de mirare că ultimele ploi au lăsat în urmă un peisaj dezolant. Șuvoaiele de apă au curs de pe maluri lângă excavatoare, s-au format lacuri, iar totul în jur este înnămolit. Salariații întorși la muncă după verdictul favorabil companiei, în instanța de judecată, sunt nevoiți să facă lucrări de punere în siguranță a carierei pentru că, oricând, pământul ar putea s-o ia la vale.

Vizualizări: 2,775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: