Sindicaliştii din educaţie propun titularizarea la nivelul localităţii

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că, în cadrul discuţiilor avute cu liderii sindicali, cei din învăţământ au propus introducerea în noua Lege a titularizării la nivelul localităţii, cu care şeful statului s-a declarat de acord.

Traian Băsescu a ţinut să se refere la un lucru de "bun-simţ" pe care-l solicită sindicatele din Educaţie, legat de noua Lege, referindu-se la subiectul titularizării. "Noua Lege prevede titularizarea strict pe şcoală, acolo unde dascălul dă examen şi renunţarea la titularizarea la nivel naţional care mi se pare corect. Sindicatele spun însă că o soluţie ar fi titularizarea la nivelul localităţii şi mi se pare că este corectă abordarea. Un liceu din Craiova, spre exemplu Mihai Viteazul, ar putea avea nevoie pentru patru ani de un contract cu un profesor de fizică. Este normal ca la sfârşitul contractului, dacă există un post de profesor de fizică la un alt liceu, tot din Craiova, acesta să fie oferit cu prioritate dascălului care a terminat contractul, dar a fost titularizat la un alt liceu", a explicat preşedinte, adăugând că susţine o astfel de prevedere.

Şeful statului a afirmat că a răspuns pozitiv solicitării sindicatelor de a se constitui un grup de analiză format din Guvern - sindicate - patronate - reprezentanţi ai partidelor parlamentare - Preşedinţia, astfel că, împreună, în următoarele şase luni, să se găsească soluţii pentru "a cheltui mai bine şi mai eficient începând cu 1 ianuarie 2011". "Sunt conştient de nevoia absolută de cooperare între toate forţele societăţii. Ţara nu e a preşedintelui, a Guvernului, a unui lider de partid sau altul, ci a 22 milioane de români", a completat preşedintele.

Băsescu a enumerat solicitările liderilor sindicali cu care este de acord: îmbunătăţirea legislaţiei privind combaterea evaziunii fiscale, a legislaţiei privind inspecţia muncii, precum şi stabilirea de comun acord sindicate - Guvern a criteriilor de reducere a posturilor în aparatul central al Executivului, în primării, în regii autonome. "Fără însă a face cumva din sindicat element de decizie sau de co-decizie în acţiunea managerilor de reducere a numărului de personal, ci doar cu privire la criteriile care se aplică pentru reducerile de personal", a explicat preşedintele. 

Vizualizări: 70

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: