Sindicaliștii gorjeni, împotriva clasei pregătitoare

Sindicaliștii din învățământul gorjean nu sunt de acord cu înființarea clasei pregătitoare. Aceștia au organizat o dezbatere pe tema programelor școlare pentru această clasă la sediul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, care a avut loc doar în prezența câtorva cadre didactice, inspectorii școlari absentând de la întâlnire pe motiv că vor organiza o discuție separată. Dacă reprezentanții sindicatelor cred că nu era momentul să se facă acest pas pentru că va duce la concedieri în rândul cadrelor didactice, profesorii spun că înființarea unei astfel de clase este un lucru benefic.

Liderii din învățământul gorjean spun că baza materială și resursa umană este deficitară pentru înființarea clasei pregătitoare. Uniunea Sindicatului Liber din Învățământ (USLI), filiala Gorj, a organizat o dezbatere pentru a veni cu soluții asupra problemelor identificate. Dezbaterea face parte din programul ”Educația e pe locul I”.  Discuțiile s-au axat asupra programei, a planurilor de învățământ, stabilitatea dascălilor, dotarea materială. ”Am considerat că este foarte bine să chemăm niște specialiști din domeniu pentru a vedea dacă suntem pregătiți să demarăm acțiunile cu clasa pregătitoare. Părerea mea este că nu suntem pregătiți. În primul rând nu avem specialiști în domeniu, care să promoveze această programă doar prin joc sau ceva asemănător, care să facă copilul să învețe din plăcere. În al doilea rând nu avem baza materială suficientă, spații. Implementarea trebuia făcută în mod lent. Are și efecte negative pentru că noi considerăm că la nivel de țară o să dispară 30.000 de posturi, ceea ce mi se pare neavenit. Noi încercăm să corectăm să putem, să facem o aerisire a programei, să o adoptăm”, spune Vasile Mija, vicepreședintele USLI, Filiala Gorj.

Cadrele didactice susțin clasa pregătitoare

Cu toate acestea, cadrele didactice care ar urma să predea la această clasă consideră că este binevenită în dezvoltarea copiilor. ”Clasa pregătitoare este binevenită pentru că trece în cadrul școlii primare, copiii au frecvență zilnică și tot binevenit e faptul că nu primesc note, fiind stimulați prin buline. Am studiat programa care respectă particularitățile de vârstă ale copiilor și sperăm să ne descurcăm bine. Nu este o programă grea pentru copii, ci este una accesibilă, așteptăm și manualele, materialele auxiliare și mobilierul pe care nu îl avem. Cred că profesorii vor face față acestei clase, mai ales că au și dublă specializare”, spune Maria Manasia, de la Școala Generală Polovragi.

De aceeași părere este și o educatoare din Bumbești-Jiu. ”Nu o să fie deloc grea această clasă, eu cred că se va realiza o continuitate. Eu cred că va fi benefică pentru că se va pune accentul pe joc. Acele probele ridicate, cum ar fi spațiul sau lipsa mobilierului, se vor rezolva. Privind securitatea același lucru se întâmpla și în învățământul preșcolar, având în vedere că era o îngrijitoare la șase grupe de program normal. Ceea ce este nou poate întotdeauna ne șochează, dar trebuie să gândim pozitiv, la ceea ce reprezintă copiii noștri din ziua de azi. Sunt copii precoce care  pot mai mult”, spune Cristina Butan de la Grădinița cu Program Prelungit Bumbești-Jiu.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: