Sindicatele din CEO, întâlnire la Guvern. Ce s-a discutat!

Sindicaliştii din minerit şi energie au avut marţi prima întâlnire cu vicepremierul Costin Borc, din seria de întrevederi ce au fost specificate în protocolul semnat la finalul „marşului disperării” din aprilie. La şedinţă a participat şi ministrul energiei, Victor Grigorescu, dar şi directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică. Într-un comunicat de presă remis de Ministerul Energiei se spune, vag, despre ce s-a discutat, singurul lucru concret fiind o întâlnire cu şefii ANRE.

Întâlnirea a făcut parte din seria de întrevederi bilunare programate  cu liderii sindicali din domeniul energiei. Ministrul Energiei s-a referit, din nou, la declaraţiile politice cu privire la CE Oltenia şi a atras atenţia că nu cu discursuri se salvează societatea. Totodată, ministrul a admis că CE Oltenia este de securitate naţională. „Sunt de acord cu punctul de vedere al sindicatelor atunci când subliniază suntem într-o zonă de securitate naţională. Ce e nevoie în mod imperativ este să nu mai folosim zvonuri ca instrumente economice şi să revenim la principiile corecte ale guvernanţei corporative. Dacă nu facem noi, nu ne va ajuta nimeni. Aceste companii nu se salvează cu ajutorul discursurilor politice”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, în cadrul întâlnirii cu liderii sindicali.
Ce a cerut vicepremierul Borc
Discuţiile din cadrul întâlnirii au avut ca subiect situaţia companiei Complexul Energetic Oltenia, vicepremierul cerând conducerii companiei să realizeze un plan solid de reducere a costurilor. „Reducerea costurilor nu înseamnă numai disponibilizări. Înseamnă, în ultimul rând, disponibilizări. Eu vreau la CEO, şi mă uit la dumneavoastră, la conducere, să veniţi cu un plan credibil de reducere de costuri”, a declarat vicepremierul Costin Borc.
Ce au cerut sindicatele
Liderii sindicali au solicitat o întâlnire cu reprezentanţi ai ANRE, pentru a discuta problemele legate de accesul CE Oltenia pe piaţă. „Îngrijorarea noastră e că, deşi producătorii de energie au tot mai multe probleme, traderii sunt din ce în ce mai bine. Avem nevoie de o intervenţie a Autorităţii de Reglementare pentru a nu continua în situaţia asta”, a declarat Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa. „Încerc împreună cu domnul ministru să lucrăm la gestiunea întreprinderilor de stat, care sunt mecanismele ca aceste întreprinderi de stat să profite la fel ca un competitor privat de aceleaşi facilităţi, dar vreau să ne concentrăm pe buna gestiune”, a declarat vicepremierul Costin Borc.
Atât ministrul Energiei, Victor Grigorescu, cât şi vicepremierul Costin Borc au fost de acord că este necesar ca la masa discuţiilor să fie reprezentată şi ANRE. Astfel, la următoarea întâlnire vor participa şi reprezentanţi ANRE, Transelectrica, dar și liderii celor două comisii de industrie din Parlament.
Zeci de milioane de euro, în două săptămâni
În urma discuţiilor cu mai-marii ţării, liderii FNME s-au arătat mulţumiţi de ce au obţinut pentru companie, mai ales că li s-a promis că CE Oltenia va fi sprijinită. "A fost o a doua întâlnire cu vicepremierul Borc. Ni s-a spus că în două săptămâni o să elibereze banii aceia de pe PNI, pentru că au pus contractul cadru pe site-ul ministerului și am înțeles că mai sunt două săptămâni până la expirarea celor 30 de zile de dezbatere publică. După care nu mai este niciun impediment să ne recuperăm cele 20 milioane de euro care vor fi o gură de oxigen pentru noi. Sunt o serie de sume recuperate pe TVA care l-am plătit pe creanţele nerecuperate. Știți că pierderile și de anul acesta, și de anul trecut, mare parte vin din ajutări de creanțe. Dacă s-ar putea recupera la toată suma respectivă, pentru că am înțeles că de la Craiova s-a recuperat mare parte din TVA, ar fi o chestie extraordinară. Au spus că se fac demersuri să le recupereze, dar nu este atât de simplu. Asta pentru că șmecherașii din primării nu răspund în solidar cu companiile pe care le înfiinţează. Chiar dacă sunt proprietari nu au nicio răspundere. Le-am cerut să facă ceva în legislaţie ca să răspundă în solidar cu companiile care intră intenţionat în faliment sau insolvență", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.
De asemenea, s-a discutat și despre situația Complexului Energetic Hunedoara, dar și a Companiei Națională a Uraniului.
PARTICIPANŢI
La şedinţa care a durat câteva ore au fost prezenţi şi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, secretarul de stat Corina Popescu, dar și șefii din CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, Ionel Ilie și Ion Petroniu.

Galerie foto


Vizualizări: 5,343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: