Sindicatele învăţământ din Gorj rămân fără cotizanţi

Sindicatele din învăţământul gorjean riscă să se destrame. Mulţi dintre sindicalişti au renunţat să mai facă parte din sindicate. Salariile mici şi faptul că nu s-a reuşit câştigarea vreunui beneficiu în interesul lor i-a determinat pe unii să renunţe la calitatea de membru al sindicatului.

În Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj, sunt înscrişi circa 3000 de sindicalişti. Cu câteva sute mai puţini faţă de anul precedent. Reprezentanţii sindicatului spun că unul dintre motivele pentru care profesorii renunţă la calitatea de membru de sindicat este salariul mic pe care îl primesc lunar.  „Cotizaţia este 1% din salariu şi se plăteşte lunar. S-au mai restrâns unităţi, sunt mulţi tineri încadraţi care au salariul mai mic, faţă de anul trecut avem cu trei-patru sute mai puţini. Omul se uită şi la doi lei, cotizaţia este cât de cât modică, după opinia mea. Unii sunt supăraţi pentru nereuşitele sindicale care există din păcate în ultima perioadă. Am pierdut foarte multe drepturi”, a declarat Vasile Mija, prim-vicepreşedinte USLI Gorj.

Ponta: Profesorii nu sunt uniţi

Nu mai există uniune în sindicatele din învăţământ. Acest lucru îl spun şi reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu Jiu care mai numără circa 2000 de membri. „Foarte mulţi nu mai sunt membri de sindicat, pentru că atunci când s-a luat cotizaţia de pe ştatul de plată au refuzat să dea banii contra chitanţă. Au găsit un prilej să scape de cotizaţia aia minimă, astfel au pierdut posibilitatea de a da în judecată şi acum se uită la cei care ia bani pe procese. Nu poţi să reprezinţi pe cine nu e membru de sindicat, că nu e legal. Noi profesorii nu suntem uniţi niciodată, de asta au putut să facă cu noi ce au făcut. Şi dacă nu învăţăm de câte ori am fost dezbinaţi că pierdem, ce să mai zic? Dacă facem grevă ni se ia din salariu la cei care facem grevă, dacă obţinem ceva ni se dă la toţi”, a comentat Florinela Ponta, preşedinte Sindicatul Liber din Învăţământ Târgu Jiu.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: