Sindicatele nu au putere în Complexul Oltenia

Sindicatele nu au nicio putere în luarea deciziilor, a declarat președintele sindicatului Lupoaia, Constantin Ureche. Chiar dacă nu sunt de acord cu managementul privat la societățile miniere și energetice, liderii sindicatelor din Gorj nu vor să mai iasă în stradă. Mai mult, înfiinţarea companiei îi lasă fără reprezentativitate în negocierile cu administraţia. Singurii care pot negocia sunt cei de la Federaţia Mine Energie condusă de Marin Condescu.

Într-o emisiune la Gorj TV, liderul de sindicat Constantin Ureche a lămurit telespectatorii cam ce pot face sindicatele. Nimic! Discuţia a ponit de la introducerea managementului privat, cu care sindicatele nu sunt de acord. Verbal se opun cu vehemenţă, dar au înţeles că luarea deciziilor nu poate fi influenţată de nicio acţiune adoptată de ei. Preşedintele sindicatului Lupoaia, Constantin Ureche a declarat că sindicatele nu au nicio putere. Mai mult decât atât, din experienţa anilor trecuţi, liderii de sindicate au învăţat că e mai bine să abordeze o altă strategie pentru a câştiga în faţa administraţiei, decât acţiunile în forţă. „Hai să privim ce s-a întâmplat anul acesta. Lupta sindicală organizată de cele trei confederaţii împotriva Guvernului pentru Codul Muncii. Care a fost rezolvarea-“, spune acesta. Deşi iniţial declarau că vor adopta acţiuni de protest faţă de deciziile pe care Guvernul vrea să le ia cu SNLO şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari, acum liderii de sindicat declară că nu se pot opune. „Abordăm tehnici de negociere, asta e treaba mea. Să încerc pe toate căile, mai puţin aia de a-i da la moacă, chestiune pe care am învăţat-o că am făcut box. Directorul va deveni astfel un catâr şi va spune nu şi când poate să dea, dar dacă ştiu cum să vorbesc... Întotdeauna noi cei din mineritul din Oltenia am obţinut ce-am vrut“, a completat Ureche.

Povestea reprezentantivităţii

Sindicatele sunt pe cale să nu mai obţină mare lucru pentru că legal nu mai au reprezentativitate. Liderul de la Rovinari, Constantin Mitrescu a confirmat că sindicatele au nevoie de 9500 de mineri şi energeticieni din cei 19.000 cât are CE Oltenia, pentru a participa la negocieri. Spre exemplu, sindicatele din Jilţ s-au unit pentru a putea participa la negocierile de la CE Turceni. Acum, în contextul înfiinţării CE Oltenia, sindicatul condus de Adrian Marciuc nu mai are 50 plus 1, aşa cum cere Legea Dialogului Social. Singurul care poate negocia este Marin Condescu, şeful Federaţiei Naţionale Mine Energie. Ceilalţi sindicalişti stau liniştiţi, dat fiind că toţi sunt reuniţi în federaţia lui Condescu şi deţin şi funcţii de conducere, ceea ce le oferă posibilitatea să participe la negocieri.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: