Sindicatele pregătesc un nou miting cu 5.000 de oameni

Sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie şi Federaţia „Univers“ au depus ieri, la Primăria Târgu Jiu, o cerere de autorizare a unui miting pe data de 12 februarie, la care să participe 5.000 de mineri şi energeticieni. Între timp, conducerea companiei a luat „măsuri“ după ce liderii sindicali au scos în stradă joia trecută 5.000 de oameni: le-a tăiat cotizaţia sindicală. În unele unităţi miniere a fost reluată selecţia angajaţilor pentru Direcţia de Pază.

Minerii şi energeticienii au cerut autorizaţie pentru un nou miting. Ei au mai ieşit în stradă şi pe 5 februarie, când au cerut demisia directorului general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Minerii sunt nemulţumiţi pentru că în bugetul companiei pe anul acesta au fost reduse cu aproape 40% cheltuielile cu munca vie. În plus, sunt preconizate circa 2.000 de concedieri, plus 1.000 de persoane externalizate odată cu Berbeştiul. 

Sindicatele au luat măsura organizării unui nou miting deoarece nu reuşesc să dialogheze cu administraţia CE Oltenia. Mai mult decât atât, administraţia a trecut deja la măsuri de „pedepsire“ a sindicaliştilor neascultători care au scos oamenii în stradă. „Am înţeles că administraţia face demersuri pentru a nu mai reţine pe stat cotizaţia sindicală, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. Dacă aşa crede dumnealui că face dialog social, poate să o facă. Noi vom continua acţiunile noastre şi indiferent de discuţiile în contradictoriu pe care le mai avem suntem uniţi în această acţiune a noastră“, a declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei „Univers“.

Conducerea CEO a recurs la această soluţie încă din 2013 în cazul sindicatelor din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), iar acum le-a venit rândul şi celorlalte. Potrivit CCM, administraţia reţine cotizaţia sindicală şi o virează în conturile organizaţiilor. Acum, sindicatele trebuie să încaseze cotizaţia lunară direct de la angajaţi. Sindicatele din FNME încasează cotizaţia direct de pe card sau pe bază de chitanţă.

LISTE

În alte unităţi miniere au loc verificări temeinice a prezenţei angajaţilor, dar şi dacă sunt sau nu în stare de ebrietate. Asta nu ar fi o problemă, însă recent au început să se facă, din nou, liste cu oameni care să fie trecuţi la Divizia de pază condusă de directorul Ion Răuţ. De această dată sunt vizaţi cei în vârstă sau cu probleme de sănătate.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: