Sindicatele reclamă un nou abuz al administraţiei CE Oltenia

Administraţia CE Oltenia este acuzată din nou de abuz după ce a interpretat în favoarea sa o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au câştigat reţinerea şi virarea cotizaţiei. Acum conducerea CE Oltenia a reţinut cotizaţia din banii angajaţilor, deşi cheltuiala trebuie suportată de cei care au încălcat legea. Liderii de sindicat acuză administraţia de abuz şi ameninţă cu plângeri penale şi noi acţiuni în instanţă.

Sindicaliştii FNME au rămas aproape un an fără cotizaţie sindicală deoarece administraţia a refuzat să respecte prevederile Contactului Colectiv de Muncă. Sindicatele au dat în judecată şi au cerut, pentru început, cotizaţia pe luna februarie a anului trecut urmând să facă procese pentru fiecare lună în care nu au primit banii. Potrivit deciziei instanţei, administraţia trebuia să vireze sindicatelor aceşti bani pe care nu a vrut să-i reţină de la membrii cotizanţi în februarie. Numai că cei aproape 6.000 de membri s-au trezit acum cu lefurile diminuate pentru că administraţia s-a conformat hotărârii în sensul că a reţinut cotizaţia sindicală pentru a doua lună din 2014 pe statele din aprilie. Aşa se face că mii de membri de sindicat de la acea vreme a acestor sindicate au primit salariile micşorate cu câteva zeci de lei. În aceste condiţii, liderii sindicali spun că vor face noi plângeri penale. “Acum reţin la salariaţi fără să aibă nicio bază pentru că, instanţa în motivare a spus clar că este culpa a angajatorului nu a salariaţilor, tocmai de aceea obligă angajatorul să vireze, nu să reţină şi să vireze sumele respective. Abuziv a reţinut la salariaţi aceste sume. Ne vom adresa instanţei. Prima dată vom face plângeri penale în numele salariaţilor”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME.

Ion Ruşeţ, şef în cadrul CE Oltenia, spune că administraţia a procedat în acest mod ţinând cont de părerea juriştilor din companie. “Din câte cunosc eu, la ora actuală s-a virat către sindicatele de la Peşteana şi de la Roşia această cotizaţie şi s-a şi reţinut pe ştate celor care au fost membri de sindicat în luna februarie 2014, conform tabelului. Executarea hotărârii judecătoreşti s-a făcut în conformitate cu opinia de specialitate a departamentului juridic. Opinia departamentului juridic a fost opinia de care s-a ţinut cont. Oricum, compania nu ar fi fost obligată să facă o plată pentru care nu avea nicio convenţie. În condiţiile în care avea convenţie să reţină salariaţilor, sigur a reţinut salariaţilor şi a virat”, a declarat şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea din cadrul CE Oltenia.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: