Singura secţie de arte plastice din Oltenia se desfiinţează

Singura secţie de arte plastice de pe raza Olteniei se desfiinţează. Este vorba despre domeniul de licenţă „Arte plastice, decorative şi design”, specializarea „Pedagogia artelor plastice şi decorative” din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, care va intra în lichidare din această toamnă. Specializarea era acreditată provizoriu şi funcţionează la Târgu Jiu încă din anul 2005 şi era printre cele mai scumpe de la UCB, taxa ajungând la 3.000 lei pe an.

Hotărârea ca Artele plastice şi decorative, care funcţiona să între în lichidare a fost luată în şedinţa de Senat a UCB întrunit în data de 21 aprilie 2011. Aceeaşi soartă o va avea şi specializarea „Limba şi literatura română-limba şi literatura engleză”, care funcţionează tot la Facultatea de Asistenţă Medicală şi Tehnică Dentară, Artă şi Cultură Fizică.

Cadrele didactice de la această facultate spun că s-a ajuns la această decizie din lipsa resursei umane şi a interesului scăzut pe care studenţii îl manifestau pentru această specializare. „Nu avem deocamdată resursa umană pentru a da drumul la dosarul de acreditare. Nici studenţii nu mai sunt interesaţi de acest program de studiu. Am luat această hotărârea ca specializarea să intre în lichidare în cadrul şedinţei de Senat. În anul III de studiu sunt înscrişi 18 studenţi, iar în anul I doar 14 studenţi ”, spune profesorul Vasile Fuiorea. Însă cei care lucrează aici nu renunţă la idee a de a avea o specializare de arte plastice la Târgu Jiu, aşa că se gândesc la realizarea unei specializări de Conservare-Restaurare”. „La ora actuală se lucrează la dosarul pentru obţinerea acreditării provizorii pentru domeniul Conservare-Restaurare. Tinerii pot fi interesaţi de acest domeniu pe viitor”, mai menţionează Vasile Fuiorea.

De menţionat că în anul universitar 2010-2011 taxa la specializarea „Pedagogia artelor plastice şi decorative” a ajuns la 3.000 lei, în condiţiile în care la ora actuală nici un profesor din afara judeţului nu mai predă aici. „În trecut am avut şi profesori de la Cluj care predau la această specializare şi aveam colegi de la Severin, Caracal, Petroşani sau chiar de la Craiova”, spune un student.

Dacă nu se lichidează, unele specializări intră în conservare. Printre acestea se numără programele „Maşini unelte şi programe de producţie”, „Informatică aplicată în inginerie electrică”, „Mecatronică”, „Marketing”, „Comunicare şi relaţii publice”. De asemenea, până pe 23 mai instituţia târgujiană trebuie să înainteze Ministerului Educaţiei un formular prin care să declare câte programe sunt acreditate sau autorizate şi câte nu. Se va recurge la acest lucru pentru că prin noua lege a învăţământului toate universităţile din ţară vor fi din nou evaluate pentru a se realiza clasificarea în funcţie de studiile pe care le oferă.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: