Sinistraţii din Bumbeşti Piţic, tot în casele distruse de alunecări

Guvernul a uitat de ajutoarele promise sinistraţilor din Bumbeşti Piţic. Deşi în urmă cu circa o jumătate de an, prefectul Alin Văcaru, reprezentantul Guvernului în teritoriu, spunea că vor fi alocaţi bani pentru reconstrucţia caselor, oamenii nu au fost sprijiniţi nici măcar cu materiale de construcţii. Singurul ajutor a venit din partea primăriei care, din bugetul local, a reuşit să le refacă drumurile spre casele lor. Cu toate că ordinul de evacuare emis de autorităţile locale este încă valabil, aproximativ 15 persoane continuă să locuiască în casele afectate de alunecările de teren. Asta în ciuda condiţiilor meteorologice nefavorabile din această perioadă.

Sinistraţii din Bumbeşti Piţic aşteaptă de aproximativ o jumătate de an să primească despăgubiri de la Guvern. Văzând că promisiunile nu au fost onorate, oamenii şi-au reparat cum au putut casele temându-se că-i va prinde iarna sub cerul liber. Deşi judeţul se află sub avertizare de cod galben de ploi, aceştia continuă să locuiască în casele afectate de alunecările de teren. Din cele patru familii aflate în impas, doar una locuieşte la rude. Autorităţile locale spun că zona este în pericol, mai ales în această perioadă cu ploi abundente. „A fost o perioadă în care oamenii veneau zilnic la primărie şi întrebau de ajutoare, noi am trimis toate documentele la Prefectură, dar nu am primit decât o tonă de motorină, pe care am folosit-o să refacem drumurile. Tot ce am putut să facem pentru ei a fost să le refacem drumurile până la casele lor. Văzând că nu primesc nimic, oamenii şi-au reparat cum au putut locuinţelor. Doar familia a cărei casă a fost distrusă în întregime locuieşte la rude, celelalte familii stau tot în casele lor. Sunt vreo 15 persoane care locuiesc tot acolo. Noi avem un ordin de evacuare, pe care nu l-am ridicat întrucât este pericol în continuare. Un timp nu a mai plouat, dar de câteva zile plouă continuu şi sperăm să nu se întâmple vreo nenorocire”, a declarat Michy Nioaţă, primarul comunei Bumbeşti Piţic.

Potrivit edilului local, pe timpul zilei zona este monitorizată de reprezentanţii primăriei. „În fiecare zi, responsabilul ISU trece de câte 2-3 ori prin zonă, noaptea este însă o problemă pentru că oamenii dorm acolo, au gospodării, au animale acolo şi nu vor să plece”, a mai precizat Michy Nioaţă.

SPRIJIN

Pe lângă ajutoare pentru sinistraţi, autorităţile locale de la Bumbeşti Piţic au cerut şi 150.000 de lei pentru refacerea drumului vechi, care facilita accesul în zona respectivă. Ambele solicitările au rămas fără răspuns. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că s-au făcut tot ceea ce a ţinut de autorităţile judeţene. „Tot ce a ţinut de Instituţia Prefectului şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-a făcut, am transmis toate documentele către Guvern şi ministere. Aşteptăm să apară Hotărârea de Guvern prin care să se stabilească despăgubirile”, a declarat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: