Sistemul energetic, între amatorism şi politică (6)

Vorbeam ieri despre faptul că reorganizarea ciurelisto-răuţistă care este în desfăşurare la Complexul Energetic Oltenia este pe cât de originală, pe atât de ilegală. Fără a contesta dreptul societăţii de a-şi reorganiza activitatea, trecerea celor câteva sute de salariaţi cu studii superioare pe posturi pentru care nu le trebuie nici măcar diploma de bacalaureat este complet ilegală. Juriştii complexului nu au citit nici măcar Codul muncii modificat, pentru că dacă ar fi făcut-o ar fi aflat că în noul Cod nu mai este prevăzută obligativitatea angajatorului de a oferi un nou loc de muncă pentru salariatul al cărui loc de muncă se desfiinţează prin reorganizare. În toată legislaţia românească, trecerea unui salariat de pe un post cu studii superioare pe un post cu studii inferioare pregătirii profesionale este considerat un act abuziv imputabil administraţiei.

Maşinăria lui Ciurel s-a blocat în lege...

În directivele europene, trecerea unui salariat pe un post inferior studiilor sale, ca urmare a reorganizării, fără consimţământul acestuia, este considerată hărţuire morală menită să-l discrediteze pe salariat, să-i provoace lipsa de stimă de sine, să-l izoleze social etc. Aşa cum spuneam şi altă dată, legislaţia nu prevede după reorganizare decât concedierea din motive imputabile salariatului sau din motive neimputabile salariatului. Administraţia se fereşte ca dracu de tămâie să concedieze salariaţii din motive neimputabile lor, din cauza lipsei fondurilor băneşti care ar trebui dislocate pentru un număr de câteva sute de persoane. În acest caz a inventat un fel de carcalete din perspectiva căruia nu dă pe nimeni afară, dar se alege cu sute de procese pe rolul instanţelor. Planul este ca până se termină procesele se schimbă guvernarea şi vor veni alţii care plătesc oalele sparte, iar electoratul de regulă roşu nu poate să spună că s-au făcut concedieri într-un an electoral. Aşa, se sacrifică nişte sute de oameni pentru o promisiune electorală la care a achiesat şi marele Ciurel, pupilul micului Ponta.

Nici concediere individuală nu pot face pentru că numărul de salariaţi care ar trebui să se regăsească în această situaţie este mai mare decât cel prevăzut de lege, adică 30. Sigur că mulţi îşi pun întrebarea de ce nu apelează ditamai societatea comerciala la o metodă legală de concediere colectivă, în condiţiile în care n-ar fi nimic ruşinos din aceasta perspectivă şi nici nu ar fi prima societate cu capital de stat care merge prost. Răspunsul ar fi din cauza şmecherelii din capul Directoratului, girată de Consiliul de Supraveghere. Ciurel de fapt aşteaptă formarea unui sindicat care să-i fie subordonat şi cu care sa renegocieze salariile compensatorii în caz de concediere. Dorinţa acestuia este ca numărul salariilor care ar trebui sa se acorde celor care sunt concediaţi sa fie micşorate de la 16 maximum cât prevede Contractul colectiv de muncă la cel mult 6 cât prevede acum o hotărâre de directorat.

Aşa că, până atunci încearcă marea cu degetul impunând angajaţilor care nu au fost selectaţi pe nici un fel de criterii de performanţă profesională să se ducă pe locuri de muncă inferioare pregătirii lor profesionale.

De la Codul Muncii la Codul Penal

Trecerea salariaţilor TESA pe alte posturi pentru care sunt suficiente studii medii nu poate fi făcută nici măcar invocându-se performanţele slabe profesionale, deoarece din evaluările făcute anul trecut toţi salariaţii TESA  sunt evaluaţi cu calificativul de „foarte bine”. Evaluarea profesională pe 2013, aflată în desfăşurare, denota că lucrurile nu s-au schimbat faţa de anul 2012, chiar dacă în acest an evaluarea salariaţilor din sucursale va trebui contrasemnată de o comisie de la executiv CEO, formată din Aurel Medinţu, Ion Răuţ şi jurista şefă Laura Manea. Contrasemnarea evaluărilor de către persoane care nu au nici o legătură cu salariaţii sucursalelor este din nou o măsură ilegală, care poate fi uşor contestată. Sub imperiul Codului muncii anterior modificării s-a susţinut că munca în care este trecut salariatul trebuie să fie corespunzătoare nu numai din punctul de vedere al intereselor acestuia, dar şi ale angajatorului.  În cuprinsul actualului Cod, textul nu mai poate fi interpretat în acest fel. Salariatul care urmează să fie concediat pentru necorespundere profesională beneficiază de dreptul de a fi trecut  pe un alt post compatibil cu pregătirea profesională. În aceste condiţii, nici măcar contrasemnarea fişelor de evaluare de către personajele de la Executiv CEO cu scopul  aducere a salariaţilor din sucursale sub limita calificativului de „foarte bine” nu poate sa dea temei legal malversaţiunilor făcute de echipa lui Ciurel. Şi, dacă nu mai este de ajuns Codul muncii pentru a contesta aberaţiile echipei, probabil că se va găsi cineva care va apela chiar la Codul Penal.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: