Şoc şi durere în lumea sindicală! Ion Pisc Scrădeanu, găsit spânzurat

Ion Pisc Scrădeanu, prim-vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), și președinte al Federației Energetica, a murit. Sindicalistul a fost găsit miercuri spânzurat în locuința sa din București, spun oamenii legii. Cazul a fost preluat de procurori, iar în cauză a fost întocmit un dosar penal. Vestea i-a șocat pe liderii sindicali de la CE Oltenia.

Ion Pisc Scrădeanu a fost găsit spânzurat miercuri, 29 martie, în locuința sa din Sectorul 3 al Capitalei, familia fiind cea care a anunțat oamenii legii. Vestea s-a răspândit cu repeziciune în rândul colegilor săi care au spus că nu se așteptau la așa ceva. Informația care s-a vehiculat inițial a fost că liderul sindical a suferit un infarct. „Am primit un e-mail în sensul acesta. L-au găsit în apartament căzut în hol. Nu s-a spânzurat. Avea probleme cu inima și l-au găsit decedat. Locuia într-un apartament de serviciu în București”, a spus Adolf Mureșan, președintele Federației „Univers”.

„Ucidere din culpă”

Ulterior, oamenii legii au precizat că Ion Pisc Scrădeanu a murit din altă cauză. Ion Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, a confirmat faptul că sindicalistul a fost găsit spânzurat: „A fost găsit spânzurat în locuința sa din București. Colegii din Capitală au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă”.

Poliția Capitalei a fost sesizată de familie miercuri, în jurul orei 11.00. La fața locului s-a deplasat Serviciul Omoruri care a efectuat cercetări. Cadavrul a fost ridicat și transportat la Institutul de Medicină Legală, iar în continuare se fac cercetări pentru stabilirea condițiilor în care sindicalistul a decedat. Cazul a fost preluat de procurori.

„Mi-a spus că se simte foarte rău”

Liderii sindicali spun că Ion Pisc Scrădeanu avea probleme de sănătate, lucru pe care l-au observat și la ultimele discuții pe care le-au avut cu acesta. „Este o pierdere mare pentru lumea sindicală. Era un om care pentru Gorj, ca lider, era, probabil, unul dintre cei mai reprezentativi, la nivel național vorbesc. Am înțeles că ar fi făcut infarct. Am vorbit cu dumnealui acum două zile și se simțea foarte rău. Luni, când am fost la CEO, el, care era mai vivace, i-am zis: «Astăzi nu ai fost deloc în formă». N-a zis mai nimic la întâlnirea cu directorul general. A spus că se simte  foarte rău”, a declarat Paul Constantinescu, liderului sindicatului de la Cariera Husnicioara, afiliat la Federația Energetica.

„Avea probleme majore de sănătate”

Problemele de sănătate au fost confirmate și de colegii din BNS. „Avea probleme majore de sănătate. Suferise recent o intervenţie chirurgicală pe cord. Era în perioada de refacere. Au apărut alte şi alte complicaţii. Ştiu că avea probleme şi cu capacitatea de a se odihni, generată de problemele din sistemul circulator. (...) Pentru BNS e o pierdere grea, un om minunat”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS, pentru Mediafax.

Boza: L-am cunoscut ca un om tare...

Federația Energetica este una dintre cele patru organizații sindicale semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă de la CE Oltenia. Și managerul companiei, Sorinel Boza, s-a arătat șocat de această veste. „Eu l-am cunoscut ca un om tare, în tot ceea ce făcea. Un om puternic, care de-a lungul vieţii s-a confruntat cu probleme incredibil de mari. E greu să înţelegem un astfel de gest. (...) Ştiu că alerga de la un minister la altul, ştiu că a petrecut mult timp, în ultima perioadă, la Ministerul Energiei, ajutându-ne pe noi să demarăm proiectele”, a spus Boza.

Ion Pisc Scrădeanu era văduv şi avea doi copii.

Galerie foto


Vizualizări: 11,997

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: