ŞOCANT! Ciurel acuză Ministerul Finanţelor şi inventează tipuri de profit

Este de necrezut, dar Complexul Energetic Oltenia susţine într-un comunicat de presă că a avut profit din exploatare pe 2014, ca replică la Raportul Ministerului Finanţelor Publice, care arată că societatea a fost pe primul loc la pierderi, cu un minus de aproape 700 de milioane de lei. Complexul susţine însă că „profitul obţinut din exploatare a fost de +61.847.000 lei”, iar rezultatul final, cel prezentat de Ministerul de Finanţe, este adevărat dacă sunt luate în calcul achiziţia de certificate de carbon şi alte costuri. CE Oltenia a inventat rubrici noi inclusiv în bilanţul companiei pe 2014, pentru a da impresia că este profitabilă, deşi a avut pierderi uriaşe.

CE Oltenia reinventează legile contabilităţii, astfel că dintr-o companie cu o pierdere uriaşă  apare o societate cu un profit de 61 de milioane de lei. Ba mai mult, Directoratul care se ia ba de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, ba de Transelectrica, de Dispeceratul Naţional, Comisia Europeană sau producătorii de energie verde, vinovaţi de dezastrul de la CEO, „ridică tonul“ şi la Ministerul Finanţelor.

Raportul pe 2014 al Ministerului de Finanţe arată că societatea CE Oltenia surclasează şi CE Hunedoara, o companie în pragul falimentului, la capitolul pierderi, fiind practic compania de stat cu cele mai mari pierderi din România. Prin comunicatul de presă, CEO cere un top pe alte criterii, cum ar fi datoriile la bugetul statului, în care se pare că ar sta mai bine. „CE Oltenia nu are datorii restante la bănci, furnizori şi bugetul statului. Prin urmare, ne exprimăm surprinderea asupra faptului că CE Oltenia este catalogată de Ministerul Finanţelor ca fiind societatea cu cea mai mare pierdere, in comparaţie cu societăţi de stat cu aproximativ 1 miliard de euro datorie restantă la bugetul de stat, conform indicaţiilor aceluiaşi minister (societăţi care au beneficiat de clemenţă pe parcursul ultimilor 3 ani, precum şi de ajutoare de stat)“, se arată în comunicatul de presă.

Ciurel inventează mai multe tipuri de profit

Dar, absolut incredibil şi de neînţeles este faptul că CE Oltenia continuă să spună că în 2014 a fost pe profit! Mai exact, CEO ar fi avut în 2014 un rezultat pozitiv care a fost influenţat negativ de factori externi. Aceşti factori externi sunt în opinia CE Oltenia constituirea de provizioane pentru creanţele pe care Directoratul nu a reuşit să le recupereze, ba chiar au crescut, şi plata certificatelor de CO2, o obligaţie a tuturor companiilor de profil, care intră în cheltuieli de exploatare, deci afectează profitul din exploatare.

Aşadar, CEO scade provizioanele şi costurile cu certificatele şi-i dă că are profit. Chiar şi în situaţia financiară la 31 decembrie 2014 CEO are mai multe categorii de pierderi şi profit: financiare, cu certificate, fără certificate sau cu creanţe. Astfel, bilanţul are un rând care arată profit din exploatare de 61 de milioane de lei, urmează un rând care arată pierderi din exploatare cu certificatele de CO2 în valoare de 282 de milioane de lei şi încă un rând care arată de fapt adevărata pierdere din exploatare, de 638 de milioane de lei, dacă se ţine cont de toate cheltuielile. Pierderea totală a fost de 690 de milioane de lei, aici intrând şi pierderea financiară, cea din diferenţe de curs valutar. Mai rămânea ca în bilanţul lui Ciurel să aflăm şi care ar fi fost profitul fără cheltuieli cu munca vie sau cu investiţiile.

profit_pierderi_ceo

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: