Socata, sucul natural al bunicilor

Se apropie vara şi avem nevoie de sucuri răcoritoare, de preferat naturale, iar acum este momentul potrivit pentru socată. Un suc delicios realizat din lămâie şi flori de soc, flori care au înflorit de la începutul lunii mai.

Dacă vă plac sucurile naturale autohtone, un suc de soc este foarte uşor de realizat. Reţeta de preparare a acestui suc este simplă şi nu ridică cuiva dificultăţi, necesitând doar apă, zahăr, flori de soc şi eventual lămâie. Pentru a-i creşte aciditatea se poate folosi drojdia sau orezul.

Sucurile naturale de soc au proprietăţi speciale faţă de băuturile carbo-gazoase obişnuite. Ele sunt preţuite pentru calităţile lor medicinale precum: vindecarea problemelor intestinale şi a constipaţiei, întărirea celor bolnavi şi promovarea stării generale de bine şi a vigorii. Băute o dată cu mesele (în cantităţi mici), aceste sucurii contribuie la o digestie uşoară şi completă a mâncării şi asta datorită lactobacililor, acidului lactic şi enzimelor conţinute.

Ingrediente pentru 10 litri de suc:

- 14 flori de soc din cele mai parfumate

- 1 kg zahăr

- 2 lămâi galbene

- 2 lămâi verzi

- 10 litri de apă plată

- pentru un suc perfect aveţi nevoie şi de cel puţin 4 zile însorite!

Mod de preparare:

Florile de soc se spală foarte bine până nu rămâne fir de praf sau picior de musculiţă pe ele. Zahărul şi florile se împart în mod egal între recipientele utilizate. Se spală bine şi lămâile, se taie în sferturi, se storc, apoi împreună cu zeama se adaugă la restul de ingrediente. Se adaugă apă şi se amestecă până când zahărul se dizolvă. Apoi se acoperă borcanele şi se scot la soare în curte, pe balcon sau pe acoperiş. Se lasă aşa cel puţin 4 zile. Nu uitaţi să amestecaţi în suc cel puţin o dată pe zi. După cele 4 zile, sucul se strecoară şi se pune în sticle. Se păstrează la rece.

Vizualizări: 2,592

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: