Soluția CEO să facă rost de bani. Cu cât ar putea crește factura la energie

Oficialii din Complexul Energetic Oltenia vorbesc de o schemă de sprijin care să salveze compania în următorii zece ani. Concret, ca să facă rost de banii necesari achiziției de certificate de dioxid de carbon, ar urma să se majoreze facturile la energie, pentru toți consumatorii, cu 2, respectiv 3 bani.

Directorul Carierei Roșiuța, Constantin David, a explicat la Tele3 cum va funcționa această schemă: “Este o schemă care va ajuta Complexul pentru zece ani de acum înainte, 2020 – 2030 și acești bani vor fi, de fapt, de la consumatorul final de electricitate. Este o sumă destul de mică, 0,03 sau 0,02 lei din prețul megawatt-ului care, în termen de zece ani, ne va ajuta să ne desfășurăm activitatea”.

În acest fel, a mai subliniat David, până în 2030, compania ar avea asigurați banii necesari pentru cheltuielile cu certificatele de CO2.

Până acum, totul este însă la stadiul de propunere. „În primul an, 3 bani pe megawatt, iar în următorii ani, 2 bani pe megawatt și, vă dați seama, că timp de zece ani se vor strânge cei 10 miliarde de lei noi, necesari pentru a putea achiziționa o parte din certificate. Acești bani se vor strânge de la toți consumatorii de electricitate. Se calculează procentual din valoarea facturii și din valoarea megawatt-ului consumat de fiecare consumator de energie electrică. Guvernul a îndreptățit Ministerul Energiei să se ocupe de aceste negocieri. E vorba de Strategia Energetică a României. Fiind vorba de siguranța energetică națională, nu cred că ar trebui avizul Comisiei Europene. Este un ajutor din factura pe energie. Este o cale de a ocoli acest mecanism de ajutor direct. Trebuie să trăim și noi în zona asta pentru că nu avem altă posibilitate. E o soluție de compromis”, a mai explicat Constantin David, directorul Carierei Roșiuța.

Vizualizări: 2,428

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: