Soluția de încasare a taxelor în afara primăriei a avut succes. Coadă în curtea unui localnic!

Inițiativa primarului din comuna gorjeană Dănești a dat roade. Zeci de localnici au plătit taxele și impozitele în locațiile improvizate de autorități. Primăria a decis să stabilească mai multe puncte în sate, unde se pot încasa dările către stat pentru a scuti oamenii de un drum de câțiva kilometri până la ghișeu. Așa s-a ajuns în situația ca taxele să poată fi plătite la școală, în magazine, baruri ori acasă la diverși localnici.

Marți, taxele și impozitele locale au fost plătite acasă la un localnic. Sătenii din Țârculești au fost anunțați să meargă acasă la un localnic dacă vor să plătească dările către stat. Deși nu se aștepta nimeni, mai mulți oameni s-au așezat deja la coadă la primele ore ale zilei. „Am venit să plătesc impozitul. Mi se pare o decizie foarte bună. Avem vreo zece kilometri până la Primărie, la Dănești. Nu aveam cu ce să ajungem ușor. Așa e bine că a venit aici domnul de la primărie, ne ia banii, ne dă chitanța și avem și reducere”, a spus un localnic. „Am plătit dările. Zece milioane (n.r. lei vechi). Biroul domnului agent fiscal s-a mutat acasă la un vecin. O decizie bună mi se pare că e aproape de noi și ne-a scăpat de un drum”, a spus un alt localnic.

Dumitru Paliță lucrează în cadrul primăriei de aproape 30 de ani. „Eu sunt obișnuit să merg în teren. Înainte mergeam și colectam banii din poartă în poartă, dar acum că e pandemie, acest lucru nu se mai poate, e cam riscant. Am fost de acord cu programul pe care l-a făcut domnul primar. Astăzi (n.r. marți) sunt la domnul Surdu acasă. Apoi ne mutăm la școală, la magazine, la oamenii care au fost de acord să ne primească. Și la un bar suntem programați să încasăm. Nu mi se pare ceva anormal. O să stau într-un colț acolo, și încasez taxele. Nu mi-e frică nici să umblu cu atâția bani la mine, că sunt obișnuit. Altădată, mergeam cu bicicleta și nu îmi mai era frică”, a spus angajatul primăriei.

Primarul spune că decizia nu a fost luată să îi facă pe rău-platnici să plătească dările către stat. A vrut să-i ajute pe oamenii din satele îndepărtate. „Eu am moștenit o infrastructură mai defectuoasă la primărie. Am luat decizia să stabilim mai multe puncte în localitate, unde să colectăm taxele. Am discutat și cu oamenii, și cu agentul fiscal. Am apelat şi la cei care sunt cu magazine astfel încât, fiind locuri mai populate, unde oamenii vin pentru pâine dimineaţă, să fie în drumul lor, să aibă posibilitatea de a-şi plăti taxele. Nu a fost o decizie luată împotriva celor rău-platnici, să-i determinăm să plătească. Oamenii din comună își plătesc de regulă taxele și impozitele. Așa îi ajutăm și pe ei. Sunt răsfirate satele noastre și oamenilor le era mai greu să vină la primărie”, a spus primarul din Dănești, Mădălin Paliță.

Galerie foto



Vizualizări: 2,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: