Soluţie în cazul Narcis Daju. Procurorii au liber la interceptarea ilegală a ziariştilor!

Procurorii din Craiova au soluţionat cu neînceperea urmăririi penale plângerea jurnalistului Narcis Daju, care a reclamat un procuror şi un judecător pentru faptul că i-au fost interceptate ilegal convorbirile telefonice şi comunicaţiile online. Procurorul care a dat NUP a făcut referire la faptul că există transcrieri ale convorbirilor lui Daju cu anumiţi poliţişti pe care jurnalistul spune că nu îi cunoaşte şi cu care nu a vorbit niciodată, sub nicio formă. Pentru ca povestea să fie demnă de balamuc, magistraţilor craioveni li s-a părut absolut firesc faptul că a fost interceptat un telefon folosit la acea vreme de Gorj TV pentru SMS-urile trimise de telespectatori la emisiuni. Narcis Daju a dat un interviu pentru Pandurul din care rezultă că este permanent monitorizat de organele de anchetă, cu scopul de a i se face un dosar penal.

Rep.: Ai reclamat faptul că ți-au fost interceptate ilegal telefoanele, dar iată că cei acuzaţi au primit NUP. Crezi în această decizie? Cum o comentezi?

Narcis Daju: Practic, doi procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova au decis că este legal ce au făcut Moța și Encescu. De altfel, toate plângerile depuse la această unitate de Parchet împotriva lui Moța sau Caragea, indiferent de cine a fost reclamantul, s-au soluționat la fel. O posibilă explicație: Volintiru, fost șef al DNA Tg Jiu, fost coleg cu Moța, este acum șeful secției penale de la PCA Craiova. Mai mult, înțeleg că e vecin cu Caragea pe o străduță înființată abuziv de Cârciumaru lângă Coloană, special pentru VIP-uri, probabil. Tragic este că la conducerea PCA Craiova se află un tânăr de vârsta mea, Constantin Lăloianu. Acest procuror general mi-a trimis o hârtie oficială în care mă anunță că Moța a depus la IGPR, cu mult timp în urmă, înregistrări ale unor discuții dintre mine și comisarii de poliție Voinescu și Mirulescu, pe care nu-i cunosc și cu care nu am vorbit în viața mea. Mai mult, tristul de Lăloianu aberează că, în cadrul acelor discuții, Voinescu și Mirulescu îmi dădeau mie date din dosarul penal al lui Habitu. De fapt, aceasta a fost acuzația inventată de Moța și Encescu pentru a mă intercepta pe mine și alți peste 10 ziariști de la GORJNEWS, GORJ EXCLUSIV și GORJ TV: că eu aveam acces la dosarul penal al lui Habitu, în faza în care nu era public, și îi comunicam permanent ce urma să i se întâmple. Cu Habitu am vorbit o singură dată, în fugă, cu totul și cu totul alte lucruri, cu mult timp înainte să i se deschidă acel dosar penal. Urmează un proces, în care voi contesta neînceperea urmăririi penale, decisă de Lăloianu. Nu mă aștept, însă, ca justiția din România să își asume tumori de tipul lui Moța și Encescu. Dar, e oarecum distractiv. Pe lista magistraților pasibili de pușcărie, pentru abuz în serviciu, pe lângă Moța și Encescu, au mai apărut două nume: Ponea și Lăloianu, procurorii care i-au scos basma curată, inventând convorbiri telefonice inexistente și necercetând plângerile depuse de mine. 

Rep.: Care crezi că a fost motivul real al interceptării tale şi a altor ziarişti?

N.D.: Cei care conduc acest județ și-au subordonat aproape integral justiția din Gorj. Când s-au negociat posturile de șefi în instituții publice, un partid din USL nu s-a mulțumit cu niște firimituri și atunci au început arestări, timp de câteva luni, doar din acel partid. Pe mine m-au invitat “la discuții” majoritatea “greilor” despre care fac investigații de presă. Aproape toți mi-au explicat ce bine ar fi pentru toată lumea dacă aș face un ziar care să semene cu majoritatea celorlalte. N-am vrut să pricep și atunci ei au trecut la Planul „B”.

Foștii colegi de la GORJ TV au fost interceptați pentru că un anume șef de instituție era disperat să afle ce subordonați trimit SMS-uri, în emisiuni, cu înjurături la adresa lui. Același șef de instituție mi-a spus că mă umple de bani dacă-i dau IP-urile celor care comentează pe GORJNEWS.

Irinel Ceuranu a fost ascultat pentru că scria aproape zilnic despre Caragea și trebuiau identificate sursele lui. Adrian Drulă și Irina Irinoiu au fost interceptați din garsoniera în care locuiesc, fără să fie acuzați sau implicați în ceva. Acesta din urmă e principalul motiv pentru care Moța și Encescu trebuie să plece din magistratură. Un motiv indiscutabil, de spitalul de nebuni.

Rep.: Lupţi cu un sistem puternic, care i-a terminat pe mulţi. Crezi că ai vreo şansă? Poate fi învins acest sistem pe cale instituţională?

N.D.: Spre bucuria multora, pentru că între timp m-am edificat pe deplin că în Gorj funcționează doar regulile demente ale mafiei, sunt tot mai dese momentele în care îmi spun mie însumi că voi renunța când va apărea în zonă un singur alt om care să facă ceea ce fac eu acum. Până atunci, voi continua. Sunt, cum se zice la țară, “de sămânță”.

Acest sistem nu poate fi înfrânt pentru că se autoîntreține și controlează absolut toate resursele.

Rep.: Te susţine cineva în acest demers, simţi sprijinul colegilor de breaslă, al ONG-urilor specializate?

N.D.: M-a susținut aproape toată presa centrală, câteva televiziuni centrale, Pandurul, Gorj TV, Active Watch, Alianța pentru România Curată, avocați cu care mă întâlnesc noaptea prin parcări, ș.a.

Rep.: Vei încerca şi pe alte căi să demonstrezi că ai dreptate şi că ai fost interceptat abuziv?

N.D.:În momentul de față pun totul cap la cap și informez câteva ambasade și principalele organisme ale Uniunii Europene, cu toate aspectele pe care le pot proba. Și sunt o mulțime, pentru că, în disperarea de a-i salva pe Moța și Encescu, sistemul din care provin ei a făcut multe alte tâmpenii inimaginabile. Vezi cazul procurorului general Lăloianu care minte oficial, fără a se șterge la gură, că există interceptări ale unor discuții pe care nu le-am purtat.

Rep.:  Ce ți-a răspuns Inspecția Judiciară?

N.D.: Că Moța și Encescu sunt curați ca lacrima și că prim-procurorul Focșan a greșit când mi-a răspuns oficial că am fost interceptat aproape trei luni în dosarul lui Habitu. Argumentația CSM-ului și a PCA Craiova se sprijină pe susținerile aiuritoare ale lui Moța, potrivit cărora nu trebuia să mă înștiințeze că m-a ascultat, deoarece tot timpul am fost lucrat în diverse cauze penale. Am primit hârtii de la CSM și PCA Craiova în care se spune că acum sunt cercetat pentru șantaj, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg Jiu, într-un dosar disjuns din dosarul de evaziune și spălare de bani al lui Prisacă și Alioani, care s-a disjuns din dosarul lui Pavel, care s-a disjuns din dosarul lui Habitu. Adică eu sunt peste tot, dar în realitate Moța nu m-a trecut, la disjungeri, în niciunul dintre rechizitorii. Din informațiile mele, așa-zisul dosar de șantaj a fost generat tot de Moța, fără a avea vreo plângere a cuiva, după ce eu l-am reclamat la mai multe foruri ale statului de drept.

De altfel, pot dovedi că în iunie 2012, Moța i-a audiat pe Ciurel, Gorun și Orzan, trei dintre cei despre care scrisesem în acea perioadă, încercând cu disperare să obțină un denunț de șantaj împotriva mea, ceea ce nu s-a întâmplat. Nebunesc e și faptul că cele trei declarații sunt acum în dosarul lui Pavel, de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Doar un nebun poate explica de ce!

Niciodată nu am fost citat în vreun dosar penal de șantaj, deși dețin înscrisuri ce dovedesc că Moța și alții se screm de ani de zile să însceneze ceva.

A consemnat Roxana STOIAN

Vizualizări: 308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: