Soluție pentru un holding energetic, lansată de Ionel Ilie

Actualul guvern caută soluții pentru un mix energetic, iar un director din CE Oltenia vine cu o propunere de înființare a unui holding termo-hidro. Ionel Ilie, director de ofertare-vânzare în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a spus la o dezbatere pe teme energetice că mari companii pline de bani, cum ar fi Electrica și Hidroelectrica, ar putea cumpăra acțiuni ale celorlalți producători.

„Dacă în toate ţările de pe planeta asta se poate, la noi de ce să nu se poată? E foarte simplu: se spune că Electrica stă pe un muşuroi de bani, Hidroelectrica stă pe un muşuroi de bani, deci au bani ca să cumpere acţiuni la celelalte firme şi (holdingul – n.r.) se poate face fără să intervină politicul, doar printr-o decizie a Consiliului de Administraţie”, a spus Ilie, care a amintit de anul 2009, când s-a încercat formarea companiilor Electra și Hidroenergetica.

Potrivit lui Ionel Ilie, un producător de energie pe cărbune nu va putea concura niciodată cu unul care deţine hidrocentrale. „Cine îşi închipuie că poate concura o companie care produce energie din cărbune cu Hidroelectrica? Hidroelectrica are un cost de producţie undeva la 20-30 de lei pe MWh. Sunt 3.000 de salariaţi care produc mai mult decât Complexul Oltenia (care are circa 14.000 de angajaţi – n.r.). Cum se pot concura cele două companii, dacă luăm în calcul doar acest punct de vedere? Dar să mai pui şi faptul că eu plătesc apă mai scump decât Hidroelectrica, redevenţe pentru cărbune, certificate verzi. Suntem singurul mare consumator care nu este scutit de plata certificatelor verzi, pentru că lignitul nu este trecut pe lista respectivă, este trecută doar huila”, a continuat Ilie, citat de bizenergy.ro.

Vizualizări: 4,128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: