Soluţii pentru deblocarea financiară a SNLO

Conducerile SNLO şi ale complexurilor energetice Turceni şi Rovinari au fost în ultimele zile la Ministerul Economiei, pentru a găsi soluţii de diminuare a blocajului financiar şi de creditare a unor investiţii.

Astfel, în ceea ce priveşte Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, s-a constatat că o mare parte a blocajului financiar este cauzată de faptul că Regia de Apă Grea de la Drobeta Turnu Severin nu are capacitatea de a plăti cărbunele achiziţionat. Regia are la rândul ei unele motive obiective, în sensul că este obligată să livreze apa grea către Nuclearelectrica la acelaşi preţ ca în 2006, în condiţiile în care o serie de costuri au crescut. RAAN vinde apa grea cu 1428 RON per kilogram, dar conducerea societăţii a propus un preţ de vânzare de 2450 RON/kg. Creşterea mult prea mare nu a fost acceptată de Nuclearelectrica, dar până la urmă s-a căzut de acord pentru un preţ de circa 2050 RON/kg. Creşterea preţului la apă grea se va reflecta şi în situaţia financiară a SNLO, deoarece RAAN va putea face plăţile la timp. SNLO are însă nevoie şi de soluţii pe termen scurt, deoarece fostul director Eugen Davidoiu a lăsat compania în pragul dezastrului. Astfel, ca măsură pe termen scurt, s-a apelat la conducerea Nuclearelectrica în vederea achitării pe loc a cantităţilor de apă grea către RAAN, care mai departe s-a angajat să plătească rapid datoriile restante către SNLO. O măsură similară a salvat Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi acum câteva săptămâni, când complexurile energetice Turceni şi Rovinari au acceptat să achite pe loc cărbunele livrat de SNLO.

În ceea ce priveşte Complexul Energetic Rovinari, au fost căutate soluţii pentru garantarea unui credit de investiţii contractat de fosta conducere, dar care nu putea fi accesat din lipsa garanţiilor. Şi problemele de finanţare a investiţiilor necesare pentru Complexul Energetic Turceni au fost discutate de conducerea societăţii cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi. Au fost găsite mai multe căi de creditare, urmând ca acestea să fie analizate.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: