Şova, apărat de PSD în dosarul contractelor cu Turceni şi Rovinari

Modul în care senatorul Dan Şova a reuşit să îşi păstreze imunitatea după ce DNA a cerut arestarea sa preventivă pentru afacerile derulate la Turceni şi Rovinari a generat un scandal care nu doar că i-a scos în stradă pe adversarii acestuia, ci a reuşit să învrăjbească şi instituţii ale statului. Curtea Constituţională ar urma să clarifice legalitatea şi constituţionalitatea votului exprimat în cazul parlamentarului PSD chiar cu câteva zile înainte de Paşti, în Săptămâna Patimilor, pe 8 aprilie fiind programat termenul la care judecătorii vor da un răspuns la cererea de mediere formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a cerut CCR să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională  „ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti".

Iohannis consideră că „atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie", lucru respins însă categoric în week-end chiar de Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului, acuzat direct că l-ar fi favorizat pe Șova în această situaţie, a reacţionat pentru a se delimita de neregulile care i se pun în cârcă, asta şi după ce, în 2007-2009, când Şova acorda consultanţă juridică la Turceni şi Rovinari, era şef al unui guvern minoritar, care avea însă sprijinul PSD în Parlament, o explicaţie pentru sprijinul respectiv putând fi regăsită şi în astfel de contracte bănoase la care aveau acces mai marii social-democraţilor.

Tăriceanu e convins că "nimic nu stă în calea procurorilor de caz de la DNA să finalizeze ancheta şi rechizitoriul" şi să-l trimită în judecată pe senatorul Dan Şova. "Senatul nu a încuviinţat reţinerea şi arestarea senatorului Şova, dar nu a obstrucţionat în niciun fel continuarea urmării penale până la finalizarea ei, urmărire care se desfăşoară fără restricţii, la fel ca în cazul oricăror cetăţeni anchetaţi în libertate", susţine acesta.  Şeful Senatului nu a ezitat să le bată obrazul procurorilor şi să îi pună în banca lor, pe acelaşi palier cu avocaţii, în sala de judecată, Tăriceanu spunând că DNA nu face Justiţie, ci doar judecătorii şi, ca urmare, anchetatorii care îl vor pe Şova după gratii pentru că a falsificat şi distrus probe din dosar pot şi ei fi criticaţi fără probleme. „Am înregistrat în ultima vreme o confuzie indusă premeditat chiar de către CSM, între Justiţie/actul de Justiţie, pe de o parte, şi Ministerul Public, DNA şi procurori, pe de altă parte. Ministerul Public şi DNA sunt organe de anchetă şi nu Justiţie. Justiţia este reprezentată de instanţe. Procurorii se află în sala de judecată pe acelaşi palier cu avocaţii. Prin urmare, procurorii pot fi supuşi criticii, aşa cum pot fi supuşi criticii şi avocaţii. Asimilarea DNA ca organ de anchetă, cu Justiţia şi impunerea ideii că este afectată independenţa Justiţiei dacă procurorii sunt criticaţi, sunt elemente de destabilizare a autorităţii judecătoreşti şi a actului de Justiţie, în general, fenomen de care trebuie să ne ferim", susţine Tăriceanu.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: