Şefii Primăriei Arcani riscă amenzi uriaşe. Vezi de ce!

Primăria Arcani este codaşă la inventarierea terenurilor. Acţiunea trebuia deja finalizată, însă cadastristul angajat de autorităţile locale mai are de inventariat mai mult de jumătate din terenul extravilan. Mai mulţi angajaţi ai primăriei, în frunte cu primarul, riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 100.000 de lei. Primăria Arcani a fost somată de Instituţia Prefectului, ultimul termen limită fiind data de 2 aprilie. 

Primăria Arcani este singura din judeţ care n-a finalizat acţiunea de inventariere a terenurilor în baza Legii 165/2013. Comisia de inventariere a fost chemată la Instituţia Prefectului şi somată să finalizeze acţiunea în aproximativ două săptămâni. Acest lucru este aproape imposibil din cauză că firma care a fost angajată de primărie a inventariat doar 40% din terenul extravilan. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că salariaţii primăriei în frunte cu primarul au fost avertizaţi în nenumărate rânduri şi că se va trece la sancţiuni contravenţionale. „Comuna Arcani este singura din Gorj care n-a finalizat acţiunea de inventariere a terenurilor. Am chemat toată comisia la Prefectură, iar ultima păsuire a fost data de 2 aprilie. În cazul în care se va ignora şi acest termen, vom trece la aplicarea amenzilor. Inclusiv primarul a fost avertizat că va primi o amendă de cel puţin 10.000 de lei. Pe lângă primar, vor fi amendaţi şi secretarul primăriei, inginerul agricol, firma de cadastru şi reprezentantul OCPI din comisia de inventariere. Nu va mai exista nici un fel de înţelegere din partea noastră în condiţiile în care se va depăşi acest termen”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului.

Secretar: Nu depinde de noi inventarierea terenurilor

Angajaţii Primăriei Arcani spun că s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei fondurilor. „La vremea respectivă nu am avut fonduri să contractăm un topograf autorizat. După un an am reuşit să angajăm o firmă de specialitate. Am înţeles de la cadastrist că a inventariat tot terenul intravilan şi că mai are cam 60% din terenul extravilan. În total, noi avem o suprafaţă de 2.700 de hectare de teren în  comună. În plus, am avut de eliberat şi foarte multe titluri de proprietate”, a declarat Ana Stroe, secretarul de la Arcani. Reprezentanţii primăriei nu dau asigurări că se va finaliza acţiunea până la ultimatumul impus de Instituţia Prefectului. „Nu am fost ultimii oameni, dar am ajuns ultimii oameni. Nu depinde de noi finalizarea acţiunii de inventariere a terenurilor. Noi am pus la dispoziţia firmei de cadastru tot ce ne-au cerut. Eu, personal, o sun pe fata de la Cadastru aproape zilnic şi o întreb dacă mai are nevoie de ceva. Într-adevăr, am fost chemaţi toţi la Instituţia Prefectului, iar dumneaei şi-a luat angajamentul că va finaliza acţiunea până pe 31 martie. Sperăm să-şi respecte angajamentul”, a mai precizat Ana Stroe.

SANCŢIUNI

Obiectivul final al Legii 165/2013 este acela ca, la încheierea inventarierii terenurilor agricole, să se poată spune câte terenuri mai sunt în rezervă şi să se ştie unde există terenul. Sancţiunile prevăzute de lege, care se aplică primarilor în calitate de preşedinţi ai comisiilor locale, sunt cuprinse între 10.000 si 100.000 de lei. Primarul comunei Arcani nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Vizualizări: 537

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: