Şpăgile din dosarul permiselor, pe bileţele şi SMS-uri. Vezi numele arestaţilor!

Procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de 16 persoane în două cauze penale complexe în care se efectuează cercetări în legătură cu o reţea alcătuită din medici, asistente medicale, instructori auto, agenţi de poliţie şi alte persoane care constituiseră o adevărată filieră pentru obţinerea frauduloasă de permise auto. Zece dintre acestea au fost reţinute şi duse în sediul Inspectoratului General de Poliţie Bucureşti. Magistrații au decis ca toate cele zece persoane reținute inițial pentru 24 de ore, implicate în dosarul permiselor, să fie arestate preventiv pentru 29 de zile. Cei arestaţi sunt Frăţilescu Gheorghe, Stroe Georgiana şi Bogdan Petre, Băltăreţu-Dinică Elena, Vodislav Dana-Maria, Lehner Rodica, Răcman Elena-Liliana, Diaconescu Lorenziana-Paula, Adam Eugenia, Băltăreţu-Dinică Virgil-Vasile.

Rechizitoriul arată că de fapt era vorba despre două reţele. În atenţia oamenilor legii au intrat încă de acum un an următoarele persoane: agenţii de poliţie Cristian Nicu Stroe şi Daniel Ciurea, medicii Dana Vodislav, Elena Băltăreţu, dar şi fiul său Virgil, Rodica Lehner şi Vasile Silian. Din reţea făceau parte şi asistente medicale: Liliana- Elena Răcman,Paula Diaconescu, şi Eugenia Adam. Cercetaţi şi reţinuţi sunt şi instructori auto din Târgu Jiu. Este vorba despre  Vasile David, Bogdan Petre, Georgiana Stroe, Gheorghe Frăţilescu, ultimi doi fiind şi administratori ai unor şcoli de şoferi. Pentru luare de mită este cercetat şi informaticianul Florin Ciora. Prin ordonanţa din data de 11 noiembrie 2013 s-a dispus reţinerea învinuiţilor Frăţilescu Gheorghe, Stroe Georgiana şi Bogdan Petre, Băltăreţu-Dinică Elena, Vodislav Dana-Maria, Lehner Rodica, Răcman Elena-Liliana, Diaconescu Lorenziana-Paula, Adam Eugenia, Băltăreţu-Dinică Virgil-Vasile. Printre ei nu se află agenţii de poliţie, dar nu au voie să părăsească ţara. Toţi cei 16 sunt acuzaţi de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi dare de mită.

Instructorii, mită de 300 de euro

Rechizitoriul socate la iveală o adevărată mafie a permiselor. Probele au fost dobândite cu ajutorul unor investigatori sub acoperire. Instructorul auto îi cerea elevului între 200 şi 300 de euro pentru a-şi proba practică a examenului. Erau abordate persoanele picaseră o dată examenul, dar şi celor care urmau să-l dea. Banii îi dădea după examen. „Înainte de momentul examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoţea pe acesta numele examinatorului prin SMS sau telefonic, după care îl contacta telefonic pe examinator şi îi cerea să se întâlnească, ori în situaţia în care examinatorul nu era un cunoscut apela la şeful acestuia sau la un alt examinator care la rândul lui urma să intervină pe lângă examinatorul în cauză pentru promovarea cursantului favorizat pe bază de reciprocitate“, se arată în rechizitoriu. Din probele de la dosar rezultă că cei care aveau examenul aranjat intrau la final. Anchetatorii au probe că în unele situaţii Georgiana Stroe îl trimitea pe fiul său, George Stroe, la întâlniri cu agentul de poliţie, Cristian Stroe, care primea un bileţel cu numele cursantului care trebuia favorizat şi data susţinerii examenului. Instructorii Stroe, Frăţilescu şi Bogdan promovau ideea că singura modalitate de a trece proba practică era doar prin mită.

Intră în scenă medicii şi asistentele

Învinuiţii promiteau şi fişe medicale contra cost fără să fie examinaţi din punct de vedere medical, dar şi mai grav şi avize psihologice. Aici intră în scenă medicii şi asistentele. Pe parcursul probatoriului administrat în cauză, a reieşit şi faptul că medicul Elena Băltăreţu elibera în fals, prin intermediul firmei ei, „certificate medicale tip A(B) pentru atestarea stării de sănătate la conducătorii de autovehicule” în schimbul sumei de 85 lei. „Pentru materializarea unor astfel de demersuri învinuita Băltăreţu Dinică Elena a stabilit relaţii cu mai mulţi medici, care acceptau să consemneze în fals realizarea unor investigaţii medicale pentru cele 7 specialităţi clinice necesare eliberării avizului medical“, arată procurorii. Asistenta Paula Diaconescu se ocupa de toate acestea. A doua zi, solicitantul revenea la cabinet şi lua un formular medical completat cu toate semnăturile şi parafele pentru celelalte 7 specialităţi clinice prevăzute, fără ca investigaţiile/analizele să fie realizate, fiind însă trecuţi, în fals, în registru de consultaţii ca fiind prezenţi în vederea examinării medicale. Este vorba despre teste gen boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL şi serologia sângelui.

Bani negri, certificate în alb

Reprezentanţii cabinetului medical aveau formulare medicale completate „în alb” de către medicii specialişti, pe care le înmânau solicitanţilor după achitarea unei taxe de 85 lei, pentru care nu erau emise documente fiscale. Băltăreţu a eliberat în cursul anului 2013 aproximativ 2.600 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de aproximativ 234.000 lei, în majoritatea situaţiilor nefiind eliberate documente fiscale. Acelaşi mecanism, alt medic. Dana Vodislav a eliberat, de la începutul anului până în prezent, 2.500 certificate pentru care au fost încasaţi circa 225.000 lei, majoritatea fără emiterea unor documente fiscale. O situaţie similară s-a constat şi la cabinetul medical al Rodicăi Lehner, ea încasând pentru 1.500 certificate/fişe medicale, suma de 127.500 lei. În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi indisponibilizate importante sume de bani (circa 900.000 lei şi 23.500 €) distribuite în 16 plicuri, fiecare dintre acestea având consemnat monetarul, precum şi numeroase bijuterii.

Vizualizări: 406

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: