Lovitură de teatru! Condamnat pentru crimă la Gorj, achitat la Înalta Curte

Deznodământ previzibil în dosarul penal al crimei produse în urmă cu trei ani şi ceva la marginea judeţului, în comuna Roşia de Amaradia, unde un localnic în vârstă de 54 de ani a fost găsit mort, undeva la 200 de metri, pe o potecă, în laterala drumului ce trece prin sat. Constantin Mihail Igeanu a fost arestat atunci preventiv timp de nouă luni şi a fost judecat la Tribunalul Gorj pentru omor calificat, fiind condamnat la 20 de ani de închisoare, deşi a negat permanent faptul că el ar fi comis crima odioasă. Tânărul a fost achitat de Curtea de Apel Craiova, ieri decizia fiind menţinută de Înalta Curte. Cu reacţii de la părţile implicate în acest proces vom reveni în ediţia de mâine.

Procurorul Emil Moţa l-a reţinut atunci nu doar pe Igeanu, şi ci pe bunicul acestuia şi pe alţi doi nepoţi ai bătrânului, cazul fiind destul de complicat. Bătrânul a susţinut de la început că el a comis crima, dar s-a încurcat în declaraţii şi era evident că încearcă să ia asupra sa faptele, pentru a-şi scăpa nepoţii de puşcărie. Tânărul care avea 18 ani atunci când i-au fost puse cătuşele pe mâini a contestat sentinţa, iar Curtea de Apel Craiova l-a găsit nevinovat, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizând şi ei ieri că nu Igeanu a comis crima. „Achită pe inculpatul Igeanu Mihail Constantin pentru infracţiunea de omor calificat. Respinge acţiunile civile formulate în procesul penal de părţile civile Ciuteanu Luminiţa, Ciuteanu Elena şi Ciuteanu Măriuţa. Constată că inculpatul a fost arestat în cauză de la data de 07.07.2010, la data de 11.04.2011. Cheltuielile judiciare reprezentând onorarii avocat oficiu la instanţa de fond, în cuantum de 800 lei, vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei, în contul Baroului de Avocaţi Gorj. Onorariul pentru apărarea din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 100 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei”, se arată în decizia instanţei supreme.

Judecătorul şi verdictul

Verdictul final este total diferit de cel pronunţat la Târgu Jiu de judecătorul Gheorghe Constantinescu, acesta, în baza probelor strânse la dosar de procurorul Emil Moţa stabilind în noiembrie 2011 o pedeapsă despre care se va vorbi mult timp de acum încolo. Fiecare dintre cei doi a făcut câte o reconstituire la faţa locului, cazul fiind unul extrem de dificil, dar chiar şi aşa acuzaţiile aduse lui Igeanu nu au putut fi susţinute de probe „beton”.  „Condamnă inculpatul Igeanu Mihail Constantin la 20 de ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile (...) obligă inculpatul la câte 10.000 lei despăgubiri morale pentru fiecare dintre cele trei părţi civile Ciuteanu Luminiţa, Ciuteanu Elena şi Ciuteanu Măriuţa. Obligă acelaşi inculpat la o rentă globală în sumă de 1.400 lei pentru fiecare din părţile civile şi la o rentă periodică lunară în sumă de 80 lei pentru fiecare din acestea începând cu data pronunţării şi până la încetarea stării de nevoie, dar nu mai târziu de vârsta de 25 de ani. (...) obligă inculpatul la 13.500 lei cheltuieli judiciare statului din care suma de 12.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate la urmărire penală şi 800 lei onorariu avocat oficiu”, a decis Tribunalul Gorj acum doi ani de zile.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: