Speranţa Burlan, o sută de ani şi zeci de urmaşi

La 100 de ani îşi întreţine singură grădina şi animalele pe care le are prin ogradă. A crescut patru generaţii, de la copii la stră-strănepoţi, iar acum, la un secol de viaţă, Speranţa Burlan a primit o diplomă de excelenţă şi 2000 de lei din partea primarului de la Licurici.

Într-o viaţă, Speranţa Burlan le-a văzut pe toate. A  trecut de două războaie mondiale, de foamete şi secetă, iar acum, la 100 de ani, se îngrijeşte şi se gospodăreşte singură. Bătrâna a aniversat un secol de viaţă pe 2 august, dar a fost sărbătorită puţin mai târziu de către edilul comunei Licurici. Femeia a primit o diplomă de excelenţă şi 2000 de lei din bugetul local.

Femeia este cunoscută vecinilor ca un om de treabă, care le-a făcut şi le-a văzut pe toate. O femeie la casa ei, care nu a purtat grija satului. „Tanti Speranţa este o femeie foarte de treabă, o ştiu de atâta vreme. Mă bucur că am avut prilejul de a sărbători o persoană ajunsă la un secol de viaţă şi de asemenea mă bucur că am reuşit să alocăm de la bugetul local suma de 2.000 de lei. Am chemat la primărie nepoţii şi strănepoţii acesteia, alături de care vum închina un pahar de şampanie”, a declarat Liviu Drăgulescu, primarul comunei Licurici.

Nu a fost niciodată la spital

La 100 de ani, tanti Speranţa nu a fost niciodată la spital, singurul lucru care o deranjează este că nu mai aude prea bine. Pastile nu ia decât foarte rar.  Îşi îngrijeşte singură grădina de legume şi animalele din curte. Nu ştie să scrie şi nici să citească, pentru că în tinereţea sa femeile nu prea aveau acces la şcoală. Şampanie şi băuturi scumpe nu a băut niciodată, însă de ziua ei a închinat un pahar de şampanie în cinstea sa. „Nu mai prea pot să muncesc, am doar o grădină la care mai fac câte ceva, mai dau cu sapa, mai rup o buruiană. Am şi păsări şi porci, le mai duc câte o găleată cu apă şi câte o buruiană din grădină. Mă bucur că am primit banii ăştia că şi aşa am pensia mică, de trei milioane şi ceva şi nu prea-mi ajung”, spune tanti Speranţa.

Alături de ea sunt strănepoţii şi stră-strănepoţii. A crescut până acum patru generaţii, pe fiica sa, cei patru nepoţi, 13 strănepoţi şi 11 stră-stră-nepoţi. Soarta însă a vrut ca fiica sa să moară în urmă cu câţiva ani, la peste 70 de ani, iar soţul său a murit de foarte mult timp. De bătrână văd acum nepoţii şi strănepoţii ei.  „Este cineva în permanenţă cu ea, dar să ştiţi că se descurcă şi singură. Este extraordinar de puternică la vârsta asta. Fiecare dintre noi are grija de ea, ea ne-a crescut”, a declarat Dragoş Moldovan, strănepotul femeii.

ECHILIBRU

Bătrâna poate da sfaturi de viaţă oricui, dar mai ales celor care sunt aproape de ea. Reţeta longevităţii, susţine tanti Speranţa, este o viaţă echilibrată.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: