Staff-ul lui Ponta, reclamat la IPJ pentru campanie în ziua votului

Primul incident al scrutinului pentru alegerile prezidenţiale a avut loc sâmbătă seara, cu o zi înainte de votare. La Bumbeşti-Piţic, preşedintele secţiei de votare a pierdut ştampila de control şi pentru asta s-a ales cu dosar penal pentru neglijenţă. Poliţiştii au fost sesizaţi şi pentru că Victor Ponta nu a încheiat campania nici în ziua votului. Oameni din staff-ul lui Ponta sunau cetăţenii în numele candidatului pentru a-i chema la vot. Alegerile de ieri s-au încheiat cu o altă neregulă gravă, mai mulţi preşedinţi de secţii de votare refuzând să pună la dispoziţia partidelor copii după listele suplimentare.

Chiar şi în ziua votării, staff-ul lui Victor Ponta continua campania electorală. Din acest motiv, ACL Gorj a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, cu privire la continuarea campaniei electorale de oamenii lui Victor Ponta. ACL a prezentat şi o înregistrare cu o persoană care a sunat alegatori, din partea lui Victor Ponta. Stafful lui Ponta a sunat inclusiv membri PDL. „În data de 02.11.2014, o persoană care s-a recomandat din stafful de campanie al lui Victor Ponta, a sunat de la  nr. de telefon 0761-542.4xx, mai mulţi alegători pe care îi îndemna să meargă la vot“, a transmis ACL Gorj. Ca urmare ACL Gorj a depus plângere la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, sesizarea fiind întemeiată pe prevederile Legii pentru alegerea Preşedintelui României nr. 370/2004, care spune că este contravenţie continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea in ziua votării a alegatorilor la sediul secţiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat. Telefoane şi mesaje au primit ieri şi angajaţii CE Oltenia. Ei au fost îndemnaţi de şefii lor să meargă la vot şi să pună ştampila pe Victor Ponta.

Dosar penal pentru dispariţia ştampilei

Probleme au fost şi în secţiile de votare. Preşedintele Secţiei de votare nr. 166 din comuna Bumbeşti-Piţic din judeţul Gorj a sunat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Biroul Electoral Judeţean (BEJ), anunţând că nu ştie unde a pus ştampila de control. Este vorba de acea ştampilă care se aplică de către comisia secţiei de votare pe spatele buletinului de vot, pentru a certifica valabilitatea acestuia. Mihai Gustea, preşedintele secţiei, s-a ales cu dosar penal pentru neglijenţă. Biroul Electoral Judeţean a luat decizia să anuleze respectiva ştampilă şi să dea alta. În ziua votului, preşedintele BEJ Gheorghe Constantinescu a anunţat că ştampila a fost găsită. Acesta susţine că aceasta se rătăcise printr-un sac cu materiale pentru procesul electoral.

Listele suplimentare, ţinute la secret

ACL a depus o sesizare şi duminică seara, pentru că mai mulţi preşedinţi de secţii refuzau să elibereze copii după listele suplimentare, deşi acest lucru este prevăzut în decizia 100D/2014 a Biroului Electoral Central. Până la urmă s-a dovedit faptul că preşedinţii nu fuseseră informaţi din timp cu privire la această decizie, astfel că cei de la BEJ au trebuit să îi anunţe telefonic pe preşedinţii de secţii că au obligaţia să elibereze documentele.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: