Stâna Ștefanu renaște din propria cenușă. Când va fi marea redeschidere!

Arsă din temelii în toamna anului trecut, Stâna Ștefanu este reconstruită de la zero. Celebrul popas de pe Transalpina atrage, în fiecare vară, zeci de mii de turiști. În acest an, își va aștepta vizitatorii cu și mai multe bucate tradiționale, dar și un muzeu mai generos, unde turiștii vor redescoperi lumea de odinioară, cu obiceiuri și tradiții respectate de secole.

Stâna își va redeschide oficial porțile de Rusalii, pe 20 iunie. Turiștii vor descoperi o stână nouă, dar vor fi întâmpinați și cu multe surprize muzicale. Interpreți celebri din zona Sibiului vor întreține atmosfera pe Transalpina. În plus, ciobanii vor deschide și un punct gastronomic, unde gurmanzii vor putea degusta, pe lângă celebrul tocan de la stână ori bulzul, și alte produse montane, certificate de Ministerul Agriculturii.

„Marea redeschidere va fi în ziua de Rusalii, fiind o mare sărbătoare de peste an. Vor fi surprize muzicale și de la Jina, va fi Robert Tîrnăveanu cu Junii Sibiului, să ne facem inima bună după necazul de anul trecut. Vreau să inaugurez punctul gastronomic Stâna Ștefanu. Vor fi prezente oficialități și alți producători din alte zone. O să fie un colț la stână doar cu produse montane, certificate de Ministerul Agriculturii. Cred că va fi un punct foarte căutat. Vor fi produse din gospodărie și de la alți producători de lângă noi, de la alte stâne, din comunitate, de la producători atestați. Vom avea brânză, urdă, smântână, cașcaval”, a spus băcița Mărioara Babu.

De zile întregi, se lucrează la reconstruirea stânei care a ars complet în toamna anului trecut. Băcița suspectează o mână criminală și asta a reieșit și din ancheta polițiștilor, dar cel care a pus foc nu a fost identificat nici până acum.

„Am început de două săptămâni de la zero. Nu a mai rămas nimic. A ars absolut totul. Lemnul era de brad uscat, a ars totul. Din temelii, e puțin spus. A mai rămas doar tabla de pe acoperiș. A trebuit să o luăm de la zero și să ajungem la un nivel încât să putem primi turiștii ca până acum. Vom avea un muzeu mare, un separeu, un spațiu mai generos. Va fi construită pe același amplasament. Sper din tot sufletul ca cel ce a făcut gestul acesta să vadă că a fost mare păcat să distrugă stâna numai din răutate și răzbunare. Nu știu să fi supărat pe cineva ori să fac rău cuiva. S-a constatat că focul a fost pus intenționat”, a mai mărturisit Mărioara Babu.

Tot răul a fost spre bine pentru că, după acest eveniment, mulți turiști au sărit în ajutorul ciobanilor de pe Transalpina. Unii au donat obiecte vechi, din lăzile de zestre, costume tradiționale din mai multe zone și tot felul de lucruri vechi demne de a fi expuse în muzeu.

Chiar dacă stâna se va redeschide oficial abia pe 20 iunie, turiștii trebuie să știe că vor putea poposi acolo și mai devreme. Transalpina se va redeschide până pe 15 iunie, iar cei care vor să guste o porție de tocan de oaie cu mămăliguță ori un bulz sunt așteptați la stână. “Să fie într-un ceas bun ! Să fie gata cât mai repede să vă fac o vizită”, “Incet, dar sigur, asa cum v-ati dorit, Stana Stefanu va renaste mai frumoasa ca inainte! Sanatate multa va dorim si spor la treaba, vreme buna ca sa terminati lucrarea! Va imbratisam cu drag”, au fost doar câteva dintre mesajele turiștilor care așteaptă să revină pe Transalpina.

Galerie foto



Vizualizări: 3,931

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: