Stănchescu vrea să găsească vinovaţii de moartea lui Brâncuşi

Laurian Stănchescu, poetul care şi-a făcut un ţel din repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, a întrerupt legăturile cu Guvernul României în ciuda faptului că a fost angajată o firmă de avocatură din Franţa care să reprezinte interesele statului român în realizarea acestui obiectiv. Stănchescu îl consideră vinovat pe premierul Victor Ponta din cauza întârzierii finalizării demersului de întoarcere în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale marelui sculptor gorjean. În paralel cu această acţiune, Laurian Stănchescu încearcă să afle adevărul despre moartea lui Constantin Brâncuşi, după ce în ultima perioadă a început să circule  o ipoteză şoc potrivit căreia Brâncuşi ar fi fost omorât de cei care îl vizitau pe patul de suferinţă.

Laurian Stănchescu a organizat ieri o conferinţă de presă pe peronul Gării Târgu Jiu. Acesta spune că autorităţile judeţului s-au folosit de influenţa lor pentru a nu i se permite întâlnirea cu mass-media într-o altă locaţie. „Se cunoaşte faptul că primarul Florin Cârciumaru şi preşedintele Consiliului Judeţean nu doresc să fie repatriate osemintele lui Brâncuşi. Am vorbit la câteva hoteluri din oraş şi chiar la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” pentru a găsi un spaţiu unde să organizez această conferinţă. Peste tot era ocupat. Gara Târgu Jiu este un loc public, iar aici Cârciumaru nu mă poate restricţiona”, a declarat Laurian Stănchescu.

Scopul organizării acestei conferinţe a fost acela de a prezenta stadiul în care se află demersurile sale privind întoarcerea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale marelui sculptor gorjean. „Am intrat în posesia unui document care arată foarte clar că Brâncuşi are şi cetăţenie română. La Paris, mi s-a cerut un document prin care o rudă de a sculptorului să solicite repatrierea. Ca atare, repatrierea va fi solicitată de către doamna Lucreţia Bobei Brâncuşi, o strănepoată a sculptorului. Solicitarea o vom legaliza prin notariat şi o vom duce la Paris”, a precizat Laurian Stănchescu.

Brâncuşi ar fi fost omorât cu o sticlă de vin

O ipoteză care a început să circule în ultima perioadă creează suspiciuni în ceea ce priveşte moartea lui Constantin Brâncuşi. Se pare că înainte de a muri, doctorul personal al lui Brâncuşi a făcut dezvăluiri şocante. „Pentru a muri cu sufletul împăcat, doctorul personal al lui Brâncuşi a spus apropiaţilor săi că sculptorul ar fi fost omorât de cei care au venit să-l viziteze pe patul de suferinţă. Se pare că i-au dat să bea o sticlă de vin Dubonnet, alcoolul aducându-l într-o comă din care n-a mai ieşit. Documentul cu declaraţia doctorului Pascu Atanasiu vine şi răscoleşte absolut tot despre Constantin Brâncuşi. Nu e prea târziu ca cei vinovaţi de moartea lui Brâncuşi să fie scoşi la iveală”, a declarat Laurian Stănchescu.  

DEZAMĂGIRE

Laurian Stănchescu a pus întârzierea finalizării demersului său pe seama lipsei de interes a premierului Victor Ponta. „Nu mai am încredere în promisiunile lui Victor Ponta şi în Guvern. Dacă primul ministru se simte lezat să spună ce a făcut pentru Constantin Brâncuşi, în afară de faptul că a plătit o firmă franceză de avocatură. Victor Ponta a promis că va aloca bani pentru restaurarea casei lui Constantin Brâncuşi de la Hobiţa. Lucru care nu s-a întâmplat. Dacă primul ministru intervenea osemintele lui Constantin Brâncuşi erau repatriate până acum. Ca atare, rupt orice legătură cu Guvernul României şi merg pe strategia  mea culturală. 

NO COMMENT

Conducerea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” nu comentează în nici un fel ipoteza şoc privind moartea marele sculptor. „Nu comentez o astfel de ipoteză. N-am auzit despre o astfel de interpretare. Cred că cei mai în măsură să-şi spună părerea sunt brâncuşiologii, cercetătorii vieţii lui Constantin Brâncuşi”, a precizat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal „Constantin Brâncuşi”.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: