Ziua verdictului în dosarul Turceni – Rovinari

Victor Ponta şi toţi ceilalţi colegi ai săi din dosarul „Turceni – Rovinari” ar putea afla miercuri sentinţa, asta dacă nu cumva judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mai decid o amânare de o săptămână sau chiar două până la pronunţarea acesteia. Verdictul ar fi trebuit dat luna trecută, dar instanţa a stabilit ca în Săptămâna Patimilor să facă publică decizia pe care o va lua în cazul fostului premier şi a celorlalţi inculpaţi.

Ponta este cap de afiş în acest dosar împreună cu Dan Şova, el fiind trimis în judecată împreună cu Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Octavian Graure, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de ordinul milioanelor de lei. Dosarul vizează modul în care Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii a derulat contracte de consultanţă juridică la fostele complexuri energetice Turceni şi Rovinari, Ponta fiind Senior Partner la Casa de Avocatură a lui Şova.

DNA susţine că fostul premier a încasat circa 180.000 de lei pentru servicii de avocatură pe care nu le-ar fi prestat decât pe hârtie, nu şi în realitate, iar pe hârtie lucrurile ar fi fost aranjate doar după ce a început o anchetă a procurorilor anticorupţie. La ultimul termen din proces, cel de la sfârşitul lunii februarie, când au avut loc pledoariile finale, procurorul de şedinţă din partea DNA a cerut ca instanţa să aplice pedepse cu executare pentru inculpaţi şi să îi oblige pe aceştia la plata prejudiciului constatat pe parcursul anchetei. În cazul lui Şova a fost cerută o pedeapsă maximă, în timp ce pentru Ponta procurorul s-a exprimat pentru o pedeapsă ponderată, spre valoarea „medie” stabilită de legislaţia în vigoare. 

Verdictul aşteptat miercuri din partea instanţei supreme nu este unul definitiv, inculpaţii, dar şi DNA, având posibilitatea să îl conteste, lucru care, cel mai probabil, se va şi întâmpla şi care va face ca o sentinţă finală să nu fie aflată decât peste un an sau chiar doi, adică în perioada viitoarelor alegeri din 2020, faptele imputate inculpaţilor având loc prin 2006-2007.

Vizualizări: 877

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: