Statele paralele ale României

Statul paralel l-a condamnat joi pe Liviu Dragnea cu executare, în dosarul în care salariate de la Protecţia Copilului, plătite din bani publici, erau folosite pe post de secretare la PSD Teleorman. Să presupunem că Dragnea a fost condamnat politic, că este victima binomului, a statului paralel, cum îi place lui să spună.

Păi, dacă e aşa, Liviu Dragnea ar trebui să îşi pună nişte întrebări. De exemplu, să se întrebe de ce statul paralel l-a achitat pe Tăriceanu. Cumva pentru ca Tăriceanu să fie candidatul PSD-ALDE la preşedinţia României? O altă întrebare care ar trebui să îl bântuie pe Dragnea ar fi de ce statul paralel l-a achitat pe Ponta. Probabil pentru că Ponta este util acum, la moţiunea de cenzură, pentru a da de pământ cu Guvernul Dăncilă.

Statul ăsta paralel a mai dat nişte achitări şi pentru sponsorul nr. 1 al lui Ponta, pe numele lui Sebastian Ghiţă, iar pe fetele de suflet ale lui Traian Băsescu le-a lăsat să plece la Costa Rica.

Una peste alta, Dragnea pare să fi rămas singurul fraier dintre peştii mari. Preşedintele PSD a mai trecut prin momente dificile şi a supravieţuit, graţie partidului care a acceptat să mănânce rahat pentru el. Cred că acum nu va mai fi aşa. Bănuiesc că este o chestiune de zile până când partidul îi va spune adio lui Dragnea. Frate-frate, dar miile de activişti politici care trăiesc exclusiv din ce le dă partidul nu îşi permit să piardă ciolanul.

Pentru România vor urma zile grele. Un PSD fără Dragnea va schimba cu siguranţă măcar jumătate de guvern, cu habarnista aia de premier cu tot. Schimbarea este într-un fel bună, dar pe de altă parte va fi o mare bulibăşeală în zona de investiţii publice şi nu numai.

Oricum, acolo, sus, fiecare este cu statul lui, care este paralel cu statul în care trăim noi, cei din afara partidelor. Iohannis e cu serviciile şi cu procurorii, Dragnea cu Curtea Constituţională şi cu Jandarmeria. Fiecare foloseşte instituţiile aşa cum poate, invocând un interes public care nu prea are legătură cu probleme de aici, de jos. Nimeni nu are o strategie pentru România, toţi au numai strategii pentru supravieţuirea lor politică.

Realitatea este că şi în justiţie este multă mizerie. În politică însă, este şi mai multă mizerie. Mişcarea de stradă din ultimul an şi jumătate nu a capitalizat-o nimeni din punct de vedere politic, pentru că nu are cine. Pe de altă parte, să nu creadă cei care fac mizerii în justiţie că nu le va veni rândul. Acum au fost apăraţi pentru că abuzul puterii a fost unul cras. Dar, lumea s-a săturat şi de injustiţie. Şi de incompetenţă plătită regeşte. Aşa că mişcările de stradă vor continua şi după ce Dragnea nu va mai fi.

Vizualizări: 768

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: