Staţie de tratare a solului poluat cu ţiţei la Ţicleni

Societatea Petrom, cea care extrage ţiţei în zona Ţicleni, a înfiinţat un sit de bioremediere pentru depoluarea solului impregnat cu produs petrolier. În prezent societatea a cerut autorizaţia de mediu pentru punerea în funcţiune a sitului.

Situl de bioremediere, amenajat de Petrom în Ţicleni, se întinde pe o suprafaţă de peste 12 hectare. Rostul înfiinţării acestuia este de a tranforma deşeurile periculoase, respectiv solul impregnat cu produs petrolier, în deşeu nepericulos şi repunerea acestuia în zonele din care a fost excavat. Pentru punerea lui în funcţiune, reprezentanţii companiei au solicitat autorizaţia de mediu. „Avem o şedinţă de analiză pentru emiterea autorizaţiei integrate de mediu pentru situl de bioremediere al Petrom. Este o construcţie nouă şi doresc să o pună în funcţiune. Este un depozit modern, conform cerinţelor europene, care dispune şi de un laborator propriu”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Pentru a decontamina solul impregnat cu ţiţei, în cadrul sitului de bioremediere se vor urmări anumite etape astfel încât, la finalul procesului, solul să poate fi reutilizat. „Deşeurile periculoase vor fi depuse pe situl de bioremediere sub forma unor stive. Un utilaj cu melc îl va aera, afâna şi nişte microorganisme vor mânca ţiţeiul. Rămâne aşa o perioadă, după care se fac analize. Astfel, din deşeu periculos devine nepericulos, în sensul că scade cantitatea de produs petrolier. Acesta este mutat apoi în depozit şi în funcţie de analizele care se fac în laborator, după amestecarea cu rumeguş, va putea fi reutilizat în gropile de unde a fost excavat”, a mai spus Nicolae Giorgi.

Situl de bioremediere a solului din Ţicleni este dotat cu pază şi camere video de supraveghere.

Vizualizări: 332

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: