Statul român a cucerit un nou trofeu european

7 mai 1986. Tocmai se lansase, în acea săptămână, filmul Top Gun. Un mare hit în America. În România nu se știa nimic, iar Top Gun avea să ruleze mulți ani mai târziu, direct pe PRO TV. La Sevilla, în schimb, se petrecea ceva ce regimul comunist avea să considere demn de a fi dat la televizor. Și chiar era: Steaua era noua campioană a Europei la fotbal, după o finală câștigată cu Barcelona. N-o fi fost ea Barcelona de acum, ci o echipă mult mai puțin obișnuită cu succesele, dar, orișicât, a fost o realizare măreață. A cui? Păi, a țării. Deci, inerent, a regimului. 7 mai 1986 a fost victoria echipei familiei Ceaușescu, una făcută cu tot ce era mai bun în țară în materie de fotbaliști. Bogată? Irelevant. Banii nu contau atunci. Se trecea direct la fapte. Pentru că, evident, acei fotbaliști nu fuseseră cumpărați. Ci luați, pur și simplu. Dincolo de modul cum a fost făcută acea echipă a Stelei, deci și cum a fost obținută acea mare performanță, a fost o zi fericită în România. Un cadou de la orânduire pentru oamenii care tocmai intraseră în cel mai groaznic deceniu al existenței lor (poate cu excepția celor care trăiseră marile războaie).
8 mai 2016. 30 de ani și o zi mai târziu. În America, tocmai s-a lansat Captain America: Civil War. Un film în care Captain America se bate cu Iron Man. E noua modă în filmele cu supereroi – să-i pui să se bată între ei. Puțin probabil ca noul film de la Marvel să atingă Top Gun în topul popularității. Dar pentru români s-a întâmplat ceva aproape la fel de important ca acea seară din urmă cu 30 de ani: CSM București a câștigat Liga Campionilor la handbal feminin, într-o finală cu Barcelona handbalului, Gyor. Și tot pe terenul acelora. De fapt, tot în țara acelora, pentru că nici Barcelona nu jucase pe terenul ei. Poate nu a fost o performanță la fel de impresionantă ca aceea de la fotbal masculin din 1986, dar, în orice caz, o reușită unică în 30 de ani la nivel de echipe de club românești.
Cum a fost posibil, în capitalism? Păi, tot cu nițel comunism, ca să fim sinceri. Sub ilustra orânduire a lui Sorin Oprescu (doar unul dintre mulții primari ai capitalei recent reținuți și acționați în instanță), CSM București s-a născut peste noapte, luând și ea, ca și Steaua, nu doar ce era mai bun în România, ci chiar ce era mai bun în Europa. Nu cu japca, ca pe vremuri, ci cu mulți bani. 10 milioane de euro este bugetul anual al clubului CSM. Sportivii legitimați acolo sunt printre cei mai bine plătiți din Europa. Tot statul, dragul de el, ne-a câștigat un titlu european. E normal?
Nu prea e. Chiar și așa, 7 mai 1986 și 8 mai 2016 au fost două zile fericite pentru români. Apuca-vor ei să trăiască o a treia zi la fel de fericită, dar protagonista ei să fie un club românesc privat, ajuns în vârful lumii grație investițiilor inteligente, dublate de o susținere la toate nivelurile a unui mare număr de suporteri? Puțin probabil. Mai avem mult până să ne rupem de stat, și nu doar la nivel de sport. Nici măcar n-am învățat încă să mergem de-a bușilea, de unii singuri.

Vizualizări: 359

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: